Izvor: Radio 021, 20.Dec.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej muškarac u Singapuru dobio pravo da usvoji dete

Sudija je presudio uz komentar da je mislio „u najboljem interesu deteta".

Getty Images

Gej muškarac u Singapuru dobio je sudski postupak koji će mu omogućiti da usvoji svoje surogat dete.

Muškarac, star 46 godina, i njegov dugogodišnji partner, dobili su dete uz pomoć surogat majke u Sjedinjenim Državama za 200.000 dolara, pošto je ova metoda ilegalna u Singapuru.

Pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je legalno da usvoji dete, ali je odbijen prošle godine, čime je ostao bez legalnih roditeljskih prava.

Istopolni brakovi nisu priznati u Singapuru, a homoseksualnost je ilegalna.

Četvorogodišnje dete se prema zakonu smatra vanbračnim, jer surogat majka i biološki otac nisu u braku.

Majka - koja je odustala od svih prava po ugovoru o surogat-roditeljstvu - takođe je strankinja, zbog čega dete nije automatski dobilo državljanstvo Singapura. Davalac sperme nikad nije identifikovan.

Otac je ostao bez roditeljskih prava, mada mu je bilo dozvoljeno da odlučuje o imenu deteta.

Ovaj 46-godišnjak, koji je u vezi sa muškarcem iz Singapura oko 13 godina, imaće roditeljska prava tek kada usvoji dete.

U skladu sa zakonom u toj zemlji, decu mogu da usvoje samci ili venčani parovi. Međutim, kako ovaj muškarac ne može legalno da oženi svog partnera - morao bi da podnese zahtev za usvajanje kao pojedinac.

„U najboljem interesu deteta"

Prvi pokušaj čoveka da usvoji svoje dete je odbijen prošlog decembra, iako je sudija u to vreme rekao da odluka nije doneta na osnovu toga kakva bi „porodica trebalo da bude".

Umesto toga, sudija je rekla da se radi o etici komercijalnog surogata.

Singapurski vrhovni sud je danas odlučio da bi muškarac - koji ne može da se identifikuje - mogao da usvoji svoje dete.

„Naša odluku ne treba uzimati kao potvrdu onoga što su podnosilac žalbe i njegov partner započeli", rekao je glavni sudija Sundereš Menon.

On je rekao da je postojala „značajna težina" zbog zabrinutosti da bi ova odluka „kršila javnu politiku protiv formiranja istopolnih porodica".

Međutim, dodao je da je u ovom slučaju postojao „zakonski imperativ za promovisanje dobrobiti deteta... da se njegovo blagostanje smatra prvim i najvažnijim".

Govoreći za BBC advokat Ivan Čeong rekao je da je njegov klijent bio „presrećan što je na kraju dugog procesa dobio podršku za usvajanje deteta".

„Na kraju, sve je ovo u najboljem interesu deteta", rekao je Čeong.

„Primarni interes naših klijenata uvek je bio da dete bude legitimno prepoznato i da dobije status državljana."

Pokret za gej prava napravio je značajan napredak širom nekih delova Azije, dok istopolni brakovi ostaju ilegalno - i vrlo sporno pitanje - u konzervativnom Singapuru. Gej muškarac u Singapuru dobio je sudski postupak koji će mu omogućiti da usvoji svoje surogat dete.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.