Izvor: Blic, 22.Avg.2016, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej aktivista Boban Stojanović napadnut USRED DANA

Gej aktivista Boban Stojanović, napadnut je usred bela dana u centru Beograda.

Kako "Blic" nezvanično saznaje napad se dogodio na uglu Brankove i Ulice carice Milice danas oko 16 sati.

Tom prilikom nepoznati muškarac prišao je Bobanu i udario ga u ruku, nakon čega je pobegao u pravcu Zelenog venca.

Parada ponosa je saopštila da je Boban Stojanović je razgovarao telefonom kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je jedan od napadača počeo da dobacuje: „Evo ga peder!“ da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu  nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije.

Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom,  pred građanima koji su se tu zateklli, nazivaju „pederom“.

- Kao i posle svakog napada osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje  su u Srbiji napadnute - kazao je Boban Stojanović.

Stojanović: Moja obaveza je da govorim o napadu

On kaže da je njegova obaveza da o tome govori, dok će većina da ćuti.

- Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišeno nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno – rekao je Boban Stojanović.

On je na svom Facebook profilu nekoliko minuta posle incidenta objavio status da je pretučen, nakon čega se oglasio i Adam Puškar, sa kojim je Boban u vezi.

Tom prilikom napisao je da su dvojica nepoznatih muškaraca napala Bobana kada je izlazio iz banke, ali da više detalja o ovom događaju ne zna.

- Boban je izašao do banke i neka dvojica su ga napala, policija je došla nakon poziva i sad čekam da vidim šta i kako - objavio je Puškar i dodao da su napadači pobegli u pravcu Zelenog venca.

Goran Miletić, takođe gej aktivista, rekao je za “Blic” da se odmah nakon incidenta čuo sa Bobanom, koji je bio u velikom šoku.

- Rekao mi je da se sve odigralo u Ulici carice Milice, u samom centru grada. Koliko znam, Boban nije zadobio velike povrede - objašnjava Miletić.

Ovo nije prvi put da je neko od pripadnika gej populacije napadnut u centru Beograda.

Da podsetimo, LGBT aktivista i urednik gej magazina Optimist, Predrag Azdejković, napadnut je u septembru prošle godine, kada su ga, dok su napuštali gradski prevoz kod Sava centra, dvojica mladića gađali zgužvanim papirom, vikali da “peder neće gradom šetati” i šutnuli ga u stomak.

Svega nekoliko dana nakon toga navijači fudbalskog kluba “Rad” pretukla su četiri lezbijke ispred kafane “SFRJ”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.