„Evrovizija” rizična za homoseksualce

Izvor: Politika, 14.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Evrovizija” rizična za homoseksualce

Gej aktivisti upozoravaju na moguć neprijateljski odnos Beograđana prema ljudima drugačije seksualne orijentacije

Na internet sajtu „Pink njuz”, koji se smatra najvećim gej servisom u Evropi, objavljen je tekst u kojem se osobama ovakve seksualne orijentacije savetuje da budu oprezni za vreme boravka u Srbiji.

„Vodite se zdravim razumom i diskretno se ponašajte u javnosti”, upozorenje je koji se na ovom sajtu stavlja u prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plan, a obavljene su konsultacije sa ovdašnjim gej aktivistima i Britanskom ambasadom u Beogradu, koja je finansijski podržala izdavanje brošure „Kratak vodič kroz GLBT (gej, lezbo, biseksualci i transseksualci) Beograd”.

Prema rečima Borisa Milićevića, predsednika udruženja „Gej strejt alijansa” postoje realne pretnje za ugrožavanje bezbednosti homoseksualaca iz inostranstva, za koje se očekuje da će u velikom broju posetiti našu prestonicu u toku „Evrosonga”.

– Hteli mi to sebi da priznamo ili ne, srpsko društvo je prilično homofobično i prisutan je stalni rizik od iskaljivanja mržnje i netrpeljivosti. Manifestacija ovog tipa predstavlja magnet za gej populaciju koja pristiže iz razvijenijih zemalja i potrebno je da tim ljudima skrenemo pažnju na rizike kojima se ovde izlažu. Naročito su opasne ultranacionalističke organizacije kao što je na primer „Obraz”, a iskustvo je pokazalo, da kada oni prete to sigurno nije bezazleno – objasnio je Milićević.

On je rekao da „Gej strejt alijansa” zajedno sa svojim partnerima i prijateljima već duže vreme vrši pritisak na organizatore manifestacije i pripadnike MUP-a zaduženih za bezbednost da ulože maksimalan napor da ovaj događaj prođe bez incidenata i u najboljem mogućem redu kako se ne bi desilo da u svet pošaljemo negativnu poruku o Srbiji kao netolerantnoj i nedemokratskoj državi. Milićević je dodao da će njihova organizacija u skladu sa svojim mogućnostima preduzeti razne aktivnosti kako bi i sama maksimalno doprinela da se najavljivani incidenti i pretnje ne ostvare.

U brošuri koju je objavila „Gej strejt alijansa” izneti su podaci prema kojima se u Srbiji homoseksualnost tretira kao prihvatljiva jedino u slučajevima kada se ne pokazuje u javnosti. Na istom mestu objavljena je statistika koja pokazuje da dve trećine Srba drugačiju seksualnu orijentaciju doživljava kao bolest i da od vlade očekuju da razvije mere za njenu preventivu.

– Oko 70 odsto gej osoba u našoj zemlji je bilo izloženo fizičkom nasilju ili poznaju nekoga ko jeste. Upravo zbog toga smo se potrudili da obezbedimo povećane mere bezbednosti. Zaštita neće biti organizovana na principu da policija prati svaku osobu, nego će organizatori dobiti podatke o mestima na kojima će odsesti najveći broj homoseksualaca i te lokacije bi trebalo da budu posebno obezbeđene – istakao je Milićević.

U Informativnoj službi Ministarstva unutrašnjih poslova su nam objasnili da je „sasvim prirodno da svi koji borave u ovoj zemlji imaju pravo na jednak stepen zaštite, bez obzira na seksualnu orijentaciju.” Zvaničan odgovor o povećanom stepenu zaštite homoseksualaca, međutim, nismo dobili.

U službi obezbeđenja Radio-televizije Srbije, koja se bave obezbeđivanjem ove manifestacije, naglasili su da još nisu dobili nikakve instrukcije za povećan stepen obezbeđenja nekih gostiju.

Dragan Vukotić

[objavljeno: 15/05/2008.]
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.