Bivši premijer kao najveća gej ikona

Izvor: B92, 26.Sep.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši premijer kao najveća gej ikona

Boj Džordž, ser Ijan Mekelen, Barbra Strejsend ali i bivši britanski premijer Toni Bler izabrani su za najveće gej ikone prema anketi časopisa Gej Tajms.

Povodom svog tridesetog rođendana časopis Gej Tajms (Gay Times) objavio je listu poznatih ličnosti koje zauzimaju poseban status kod pripadnika LGBT zajednice.

Jubilarni broj časopisa u prodaji će se naći prvog oktobra, a jednu od naslovnih strana krasiće upravo Bler kao jedna od 30 odabranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gej ikona, prenosi Dejli Telegraf.

Urednici časopisa naveli su da je Bler svoj status zaslužio borbom za prava ugroženih manjina, uključujući i LGBT zajednicu.

“Pod njegovim budnim okom homofobija je i zakonski kriminalizovana”, navodi se u obrazloženju Gej Tajmsa, uz napomenu da je Bler učinio mnogo toga za prihvatanje i integrisanje pripadnika LGBT zajednice u britansko društvo.

“Podržao je građanski brak i protivio se deljenju otkaza ljudima samo zbog toga što nekoga vole”, navodi Gej Tajms.

Bler je i ranije bio na naslovnici Gej Tajmsa, još u martu 1997. godine, kada je bio na čel britanske opozicije. Tokom izborne kampanje 2005. godine napisao je za taj časopis i autorski tekst.

Reagujući na novu potvrdu statusa “gej ikone”, Bler je odgovorio: “To je nešto na šta sam veoma ponosan. Sve što sam za njih učinio smatram svojom zaostavštinom.”

Bler je naveo kako nije bilo lako dođi do čelne pozicije u zemlji dok je istovremeno morao da se suprotstavlja mišljenjima velikog broja stanovnika.

“Kako sam postajao značajniji u političkom svetu, sve mi je više smetalo to što ljudi moraju da kriju svoj identitet. Video sam koliko im je teško zbog svega što prolaze u životu samo zbog toga što ne mogu da budu ono što jesue”, izjavio je Bler.

Osim Blera, na listi najvećih gej ikona našli su se i Džoan Rivers, Barbra Strejsend, Beti Midler, Eni Lenoks, Končita Vurst, Boj Džordž, Endi Bel, ser Ijan Mekelen, Rasel T. Dejvis…

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.