Veći PDV smanjuje prodaju računara

Izvor: B92, 20.Dec.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći PDV smanjuje prodaju računara

Beograd -- Vlada povećala PDV za računare sa 8 na 18 odsto, iako prodaja računara opada već dve godine. Ministri nauke i telekomunikacija protiv takve odluke.

Prodaja računara u Srbiji se već dve godine smanjuje. Ipak, Vlada je predložila da porez na računare bude još više povećan, sa 8 na 18 odsto.

Ministar za nauku Božidar Đelić i ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kažu da ne podržavaju ovakav potez Vlade, a Društvo za informatiku Srbije pokrenulo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je inicijativu da skupština ne prihvati ovakav predlog Vlade.

Manje od trećine građana Srbije u svojim kućama koristi internet dok računar poseduje svaki drugi građanin.

Sa povećanjem PDV-a od 10 odsto na računare, teško da će informatička pismenost naših građana u skorije vreme biti bolja.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić kaže da povećanje PDV-a na računare pokazuje da za značaj sektora informacionih tehnologija ne postoji dovoljno razumevanja.

Prema njenim rečima, dodatno poskupljenje neće imati dobre posledice za građane kojima je i do sada bio problem da nabave novu računarsku opremu, ali i za privredu.

"Preduzeća koja žele da budu konkurentna i koja žele da izvoze, što je za Srbiju apsolutno neophodno, moraju da imaju odgovarajuću informacionu i komunikacionu opremu da bi bili kredibilni partneri sa saradnicima u inostranstvu", smatra Matićeva.

Povećanje poreza na računare razočaralo je i ministra za nauku Božidara Đelića.

Kao inicijator ukidanja poreza na promet kompjuterima, a potom i inicijator smanjenja PDV-a sa 18 na 8 odsto, Đelić kaže, nije mogao da glasa protiv odluke Vlade, ali se nada da će, čim se za to steknu uslovi, PDV na računare biti smanjen.

"Ne mogu da glasam protiv odluka ove Vlade, inače ne bi trebalo da budem u ovoj Vladi ali

uzdržavanjem od glasanja izrazio sam protest zbog povećanja PDV-a na računare", kaže Đelić.

"To je način da izrazim negodovanje i želju da ovaj iznuđeni potez koji je bio jedino moguće rešenje za Ministarstvo finansija ponovo bude poništen i da PDV bude smanjen", navodi on.

Dalje smanjenje prodaje računara?

Povećanje poreza za kupovinu računara u suprotnosti je sa proklamovanom politikom razvoja informatičkog društva, smatraju u Društvu za informatiku Srbije.

Predsednik Društva Nikola Marković kaže da je pokrenuta inicijativa pred narodnim poslanicima da ne prihvate ovaj predlog odluke.

Posledica uvođenja većeg poreza na računare biće poskupljenje računara za 10 odsto, čime će se još više suziti krug ljudi koji mogu da ih nabave, navodi za B92 Marković.

On je rekao da se već dve godine u Srbiji smanjuje prodaja računara, a da će povećanjem poreza prodaja još pasti.

"Prosek u EU je 80 odsto, dok najrazvijenije zemlje imaju 90 odsto domaćinstava sa računarima, u EU se stimuliše nabavka računara", podseća on.

"Republički zavod za statistiku kaže da su u podređenom položaju siromašni, sa primanjima ispod 300 evra. Efekat Vlade je 15-ak miliona evra, što je kompromitacija politike razvoja informacionog društva", upozoraa Marković.

On je podsetio da je ovaj čin povećanja poreza suprotan trendu u svim evropskim zemljama, za kojima Srbija i inače zaostaje.

„Republički zavod za statistiku kaže da su u podređenom položaju siromašni, sa primanjima ispod 300 evra. Efekat ove mere vlade je petnaestak miliona evra, što je kompromitacija politike razvoja informacionog društva", rekao je Marković

On je ocenio da je ovaj čin suprotan trendu u svim evropskim zemljama, za kojima Srbija i inače zaostaje, sa oko 50 odsto domaćinstava koja koriste računar.

„Prosek u EU je 80 odsto, dok najrazvijenije zemlje imaju 90 odsto domaćinstava sa računarima, u EU se stimuliše nabavka računara", rekao je Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.