Šta znači povećanje niže stope PDV?

Izvor: B92, 08.Okt.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači povećanje niže stope PDV?

Beograd -- Niža stopa poreza na dodatu vrednost biće povećana sa osam na 10 odsto, to znači da će poskupeti hleb, mleko, meso, voće, računari, komunalne usluge...

Kako je najavljeno, novi paket mera koje je predstavila Vlada podrazumeva i da će neka od neegzistencijalnih dobara biti prevedena iz niže u višu kategoriju, što znači da će se na primer, na kompjutere, možda primenjivati stopa PDV-a od 20 odsto.

"To je velika mera koju, naročito u ovakvoj situaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hoćete zadnju da povučete, kako biste osigurali da će domaća potrošnja rasti i ostati stabilna. Ovde nemamo izbora", rekao je ministar finansija Lazar Krstić.

On je naveo da će zbog povećanja stope PDV potrošačka korpa od 65.000 dinara biti skuplja za 450 dinara.

Posebna, niža stopa PDV-a od osam odsto važila je za:

Sistem PDV-a Republike Srbije poznavao je do sada dve poreske stope - opštu 20 % i posebnu 8%. Posebna stopa primenjuje se na promet dobara i usluga ili uvoz dobara, dok se opšta stopa primenjuje na sav ostali oporezivi promet dobara i usluga ili uvoz dobara.

Do sada se na promet sledećih dobara i usluga ili uvoz dobara PDV plaćao po posebnoj stopi od 8%: hleba i drugih pekarskih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda, brašna, šećera, jestivog ulja od suncokreta, kukuruza, uljane repice, soje i masline, jestive masnoće životinjskog i biljnog porekla i meda; vode za piće, osim flaširane; svežeg, rashlađenog i smrznutog voća, povrća, mesa, uključujući i iznutrice i druge klanične proizvode, ribe i jaja; žitarica, suncokreta, soje, šećerne repe i uljane repice; lekova, uključujući i lekove za upotrebu u veterini; ortotičkih i protetičkih sredstava, kao i medicinskih sredstava - proizvoda koji se hiruški ugrađuju u organizam; materijala za dijalizu; đubriva, sredstava za zaštitu bilja, semena za reprodukciju, sadnog materijala, komposta sa micelijumom, kompletne krmne smeše za ishranu stoke i žive stoke; udžbenika i nastavnih sredstava; personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari; dnevnih novina; monografskih i serijskih publikacija; ogrevnog drveta; usluga smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima; komunalnih usluga; usluga koje se naplaćuju putem ulaznica za bioskopske i pozorišne predstave, sajmove, cirkuse, zabavne parkove, koncerte (muzičke događaje), izložbe, sportske događaje, muzeje i galerije, botaničke bašte i zoološke vrtove, ako promet ovih usluga nije oslobođen od PDV; prirodnog gasa; prvi prenos prava raspolaganja na stambenim objektima, ekonomski deljivim celinama u okviru tih objekata, kao i vlasničkim udelima na tim objektima.

Potrošači: Veći PDV udar na budžet građana

Povećanje stope poreza na dodatu vrednost sa osam na 10 odsto uticaće na poskupljenje osnovnih životnih namirnica i prema oceni udruženja potrošača ta mera biće dodatni udar na mali budžet građana.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida izjavila je Tanjugu da u proizvode na koje će biti povećan PDV spadaju osnovne životne namirnice, kao što su hleb, mleko, mlečni proizvodi, meso, prerađevine, jaja, med, voće, povrće, brašno, žitarice, ulje, masti i drugo.

"Sigurni smo da su te mere dobre za vladu i popunjavanje budžeta, međutim za potrosače nisu i biće dodatni udar na njihov novčanik i kućni budžet", rekla je Vida.

Bez obzira na to što je rečeno da će to povećati cenu potrosačke korpu za 450 dinara, Vida ocenjuje da će to biti više i da će dodatno opteretiti niske prihode građana, koji su na ivici egzistencije.

Iako bi prema njenim rečima, trgovci mogli da ipak ne povećaju cene proizvoda, jer je već povećan PDV, Vida je rekla da očekuje da će trgovci iskoristiti situaciju i povećati cene.

To će prema njenim rečima, oterati građane da kupuju na buvljim pijacama, gde su cene prehrambenih proizvoda i do 30 odsto niže nego u prodavnicama, što će uticati na povećanje sive ekonomije.

"Država bi kao sledeće pitanje morala da reši sivu ekonomiju", ocenila je Vida.
Pogledaj vesti o: PDV na računare

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.