PDV za računare i hotele ostaje 8%

Izvor: B92, 23.Dec.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDV za računare i hotele ostaje 8%

Beograd -- Najverovatnije bez povećanja PDV-a za kompjutere i hotelske usluge, dok južno voće u Skupštini nema ko da brani.

Vlada Srbije spremna je da odustane od povećanja PDV-a na hotelske usluge i računare, a kako stvari stoje PDV će biti povećan samo na južno voće.

Ministarka finansija Diana Dragutinović podsetila je da se pre nedelju dana, kada je Vlada usvajala predlog za povećanje PDV-a, niko od ministara nije bunio, već su svi i glasali za taj predlog.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U dana kada je počela rasprava o budžetu i na dnevom redu se našao i predlog o povećanju PDV-a za računare, hotelske usluge i južno voće.

Ministarstvo ekonomije predložilo je da se odrekne 300 milona dinara koji su budžetu namenji tom resoru, kako se ne bi povećao PDV na hotelske usluge.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da neće imati ništa protiv da se odustane od povećanja PDV-a na usluge hotelskog smeštaja, ako postoji rešenje za nadoknadu planiranih prihoda po osnovu naplate tog poreza.

"Spremna sam da se odreknem svakog povećanja prihoda, ukoliko se za isti iznos smanje rashodi", kazala je Dragutinovićeva.

Ona je ocenila da "takav amandman uvek može da bude prihvaćen, jer je neutralan po osnovu razlike između prihoda i rashoda budžeta”.

"Jedino mi je žao što smo to mogli da uradimo prilikom samog procesa pripreme budžeta", rekla je ministarka.

Veliko negodavanje izazvala je i najava povećanja PDV-a na računare. Amadman da se računari izuzmu od povećanja podnela je i Demokratska stranka.

Šefica poslanika DS-a Nada Kolundžija rekla je da je za tu stranku jedini prihvatljiv argument za neusvajanje amandmana značajnije narušavanje budžeta za 2011. godinu, kao i da se nada da će taj amandman imati većinu za usvajanje.

Kako je kazala, DS će razmotriti i predložene amandmane na povećanje PDV-a za hotelske usluge, koje su podnele druge stranke.

"Povećanje PDV-a za hotelske usluge moglo bi da bude destimulativno i mi ćemo razmotriti te amandmane jer to nije nešto o čemu ne treba razmisliti", rekla je Kolundžija.

Ministraka Dragutinović je spremna da i ovaj predlog da razmorti, ako se nađu budžetski korisnci koji će da nadomeste 600 milona dinara, koliko je država planirala da zaradi na ovom povećenju.

"Dobro se sećam prethodnog perioda kada je smanjena stopa PDV-a na računare se 18 na osam odsto, kao i da tada nije došlo do smanjenja cene računara", rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je budžet koji je predstavljen poslanicima Skupštine prethodno bio usaglašen sa svim predstavnicima Vlade, ali je dodala da uvek postoji mogućnost da se pod pritiskom javnosti političke odluke i promene.

Jedino je južno voće ostalo bez zašite, tako da će stopa PDV-a za na njega biti povećana sa 8 na 18 odsto.

Raspava o amandmanima na poreske zakone biće održana najvervatnije u ponedeljak, tada će se precizno znati koji će amandmani i u kom obliku biti usvojeni.

Hotelijeri tvrde da im je poslovanje bilo ugroženo

Predsednik Upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera "Hores" Tomislav Momirović kaže za B92 da bi donošenje prvobitnog povećanja PDV-a ugrozilo poslovanje hotela u Srbiji, koji bi u tom slučaju sa najvišim poreskim stopama, pa samim tim i cenama, bili nekonkurentni u regionu.

"Mi već poslednje dve godine poslujemo u uslovima stalne devalvacije dinara, jer naš proizvod je specifičan. Mi nismo u situaciji da tako lako podignemo cenu, tako da smo mi realno od kraja 2008. smanjili naše cene kroz razne vidove popusta i ovo će biti kao pad giljotine na našu glavu", kazao je on, gostujući u Vestima TV B92.

Momirović dodaje da su hotelijeri u Srbiji u goroj poziciji od kolega iz regiona.

"Već su komunalne takse drastično skočile, komunalne takse za investicije u Bugarskoj i Hrvatskoj ne postoje, Crna Gora oslobađa svoje nove investitore, mi smo sada već u goroj situaciji nego naše kolege iz regiona. Ovo bi bilo nešto što ne bi bilo nimalo prijatno i katastrofalno bi se, zaista to je teška reč, ali zaista bi se tako odrazilo na naše poslovanje", kazao je on.

Momirović je bio gost Vesti B92 i ovde možete pogledati snimak njegovog gostovanja.
Pogledaj vesti o: PDV na računare

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.