Sočne voćke iz zavičaja

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sočne voćke iz zavičaja

Na grožđe koje je Tomislav Paunković preneo na platno sjatile su se pčele da uzmu nektar. Ovaj umetnik na svojim radovima prikazao je zrele, raspukle od soka lubenice, dinje, kajsije i breskve, pa je i posmatraču bilo teško a da ne pita da li su to sveži plodovi, spušteni na sto koji čini podlogu njegovih slika. Tu su i nar, limun, pomorandža... i to baš kao da su ovog trenutka ubrani. Izložba na kojoj je prikazana mrtva priroda predstavljena je u galeriji „Singidunum” u Knez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mihailovoj ulici.

– Dok platno obogaćujem bojom, ispred mene izranjaju slike mog zavičaja u Timočkoj krajini, kaže Paunković, koji već dugi niz godina živi u inostranstvu. On podseća da mlađe generacije kupujući voće u marketima i ne znaju u koje doba godine se koji plodovi beru.

Autor dobro pamti miris vinograda, šljivika i polje bostana.

– Kao dete propinjao sam se na prste da vidim koje voće je rašireno na stolu. Zbog toga su i na mojim slikama veliki astali, a na njima komadi sočne lubenice i dinje. Tu su i buteljke vina. Tako se okupljala porodica i tako su se dočekivali gosti – kaže umetnik, koji je planirao da od prodatih radova na ovoj postavci jedan deo izdvoji u humanitarne svrhe, za starije osobe koje su u poplavama ostale bez prihoda na selu.            

Slikar Tomislav Paunković ostvaruje ovom postavkom  svoj san jer će njegove radove u toku dva meseca videti publika u Nemačkoj, Srbiji i Holandiji.

A. K.

objavljeno: 06.08.2014.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.