Simbolika Badnjeg dana na severu Bačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2018, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simbolika Badnjeg dana na severu Bačke

Simboli Badnjeg dana i Božića su: slama, božićnjak, božična grana, zeleno žito, žito, med, zamedljana rakija, beli luk, jabuka, vino i Betlehem.

Tradicionalna trpeza za Badnje veče za sve Subotičane rimokatoličke veroispovesti trebalo bi da sadrži ribu, med, jabuke, pasulj i orahe. Žene ustaju u zoru, kako bi spremile tradicionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jela. Muškarci, na Badnji dan, samo namiruju josag, kako ovde nazivaju sitnu i krupnu stoku, i spemaju zamedljanu rakiju. Marija Bošnjak iz Male Bosne kaže da Božić podseća na miris kolača koji se širi iz majkine peći.

"Kako dete lepo sam živila na salašu, nije bilo struje, bio je lampaš i podseća me na unošenje slame, pravljenje Božićnjaka. Prava priprema za Božić. Radost, bilo nas je puno dice i svi smo se radovali i bili veseli. Čekali smo šta će nam doneti Isus ispod grane", rekla je Marija Bošnjak stanovnica Male Bosne.

Božićnjak je kvasni kolač koji se sprema samo za Božić, a simbol je zajedništva. Ukrašava se raznim figuricama koje prikazuje prizore Betlehema i svega što živi na salašu.

"Za Božić me podseća na miris peći, miris pečenih kolača.Sama ta priprema. Pripremamo se i duhovno i demo na Zornice, to je jako lepo, jai ove godine idem. Ove godine imamo sriću da je snig i da nam škripi pod nogama, baš prava zimska idila", objašnjava Marija.

U noći između Badnje večeri i Božića, tačno u ponoć, u katoličkim crkvama služi se tradicionalna božićna misa uz koju se čeka najradosniji hrišćanski praznik. Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.