Protiv ambrozije zajedno sa Mađarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2019, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv ambrozije zajedno sa Mađarskom

Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena. Sezona polinacije ambrozije, traje od kraja jula, pa do kraja septembra. Zovu je i bolest modernog doba, jer je sve više onih kojima smeta. Da li je moguće suzbiti i kako su to rešili naši susedi, u priči Ljiljane Hodžić.

Kijavica, otečeni očni kapci, dermatitis, alergijska astma – najčešći su znaci da ste alergični na ambroziju. Borba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se ova široko rasprostranjena biljka uništi traje dugo i potrebno je učestvovanje, kako na državnom nivou, tako i od strane pojedinaca.

Izuzetno raširena, korovska biljka ambrozija mnogima stvara problem sa alergijom. Njen polen je jak alergen koji izaziva reakcije kod 10 odsto ljudi, dok ukupne reakcije na polen ima 60 odsto populacije.

"Dva meseca sam bio u Ostojiću, i kada sam došao, morao sam da pobegnem na Zlatibor, da bih se malo spasio od alergija. To je najagresivniji alergen ovde u Vojvodini", kaže jedan naš sagovornik.

Sa problemom sa invazivnim biljnim vrstama, a posebno ambrozijom, naša zemlja bori se zajedno sa Mađarskom, u sklopu drugog poziva Intereg-IPA projekata prekogranične saradnje. Sama amborzija, kao i većina invazivnih vrsta, potekla je upravo iz susedne države.

"Mi smo sproveli, što se tiče teritorije Vojvodine, na severu Bačke suzbijanje ambrozije na nekih 170 hektara mehaničkim i hemijskim putem, zatim uspostavili smo dve automatske merne stanice, jedna se nalazi kod vizitorskog centra Palić-Ludaš, druga se nalazi u naseljenom mestu Kanjiža" kaže Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine.

Andraš Palkovič, dekan Fakulteta za hortikulturu i ruralni razvoj Univeziteta Džon fon Nojman, ističe:"Ambrozija predstavlja veliki problem i u Mađarskoj. Ispostavilo se da se protiv biljke najefikasnije borimo hemijskim sredstvima, odnosno herbicidima. Iz godine u godinu se pojavljuje na sve više oblasti, a zakonskom regulativom je propisano da do 1. juna mora da se počne s odbranom. Takođe, vrše se stroge kontrole".

Na prostoru Evrope, razvilo se čak 20 vrsta ambrozije. Cveta krajem leta i u jesen, a ove godine je i poranila, pa su oni koji imaju problem sa alergijom osetili tegobe već u avgustu. Stvara od 25 do 150 hiljada semenki, a svaka semenka može da preživi i do 39 godina. Da bi se uklonila, potrebno je iskoreniti je pre cvetanja, fizičkim ili hemijskim putem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.