Pomor pčela kod Bačke Topole, šta se dešava? VIDEO

Izvor: B92, 04.Sep.2017, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor pčela kod Bačke Topole, šta se dešava? VIDEO

U blizini Bačke Topole uginulo je više od hiljadu pčelinjih zajednica. Pčelari i aktivisti udruženja za zaštitu prirode to nazivaju pravom ekološkom katastrofom

Pčelari sumnjaju da je pomor izazvao herbicid i insekticid total. Inspekcije analiziraju uzorke bilja sa okolnih njiva i uginule pčele.

Nazapamćeni pomor pčela u opštini Bačka Topola.

“Jednostavno to je ekološka katastrofa, to što se desilo taj pomor”, kaže Radomir Ivković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Svaki dan one padaju. Ali, ovo je sve, evo vidite. Ma, ta je gotova, ta je zatrovana", dodaje.

Prve znake trovanja primetio je jedan pčelar prošlog vikenda. Kada je toga dana Pero Popović krenuo u obilazak svojih košnica imao je šta da vidi.

“Video sam mrtve pčele ispred, mnogo, gomilu mrtvih pčela oko košnica”, navodi Popović.

Njegovi pčelinjaci nisu jedini. Uništeno je više od hiljadu društava pčela, uginulo je za samo nekoliko dana.

Pčelari sumnjaju da je uzrok hebricid total, kojim se zaprašuje ambrozija.

Pčelari su podigli kredite, uložili desetine hiljada evra u ovaj posao. Zaradu je većina njih trebalo da počne da ostvaruje tek za tri godine. Sada računaju na neplanirani trošak. Za analize, koje po uzorke samo za bilje koštaju 150.000 dinara.

Opširnije u video-prilogu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OTROVANE Pomor pčela u okolini Bačke Topole, šteda oko 100.000 evra

Izvor: Blic, 05.Sep.2017, 16:27

Oko 1.000 pčelinjih zajednica je otrovano, od čega je 510 uginulo u okolini Bačke Topole. Pčele su stradale u selima Gunaroš, Njegoševo, Pobeda, Brazilija, Kovilovo, Novo Orahovo, a prijava ima iz Utrine i opštine Ada...Udruženju u Bačkoj Topoli stiglo je oko 40 prijava, a pčelari sumnjaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.