Pčele se najviše truju u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2019, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pčele se najviše truju u Vojvodini

U prethodnih 13 godina, od kada se vodi statistika, od trovanja uzrokovanim upotrebom pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji ugnulo je čak deset i po hiljada pčelinjih društava, što je ogroman gubitak, kako za čoveka, tako i za zaštitu životne sredine.

To znači da je u poslednjih desetak godina naneta šteta u vrednosti od milion evra, a samo u poslednjih pet godina u Vojvodini je uginulo oko 300 miliona jedinki.

Na savetovanju pod nazivom "Trovanje pčela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pčele kao indikator životne sredine" moglo se čuti da i u 2019. godini se desilo masovno trovanje pčela i to pre svega u Kanjiži, Kovačici, Kikindi i Šidu.

Samo je u Kikindi stradalo oko 1700 pčelinjih društava.

Pčelari iz Pančeva kažu da nisu imali trovanje pčela pesticidima već su imali uginuća zvog prskanja komaraca iz vazduha.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je dodatnim sredstvima izdvojio novac za naknadu štete kikindskim pčelarima.

Na skupu se moglo čuti da se trovanje pčela najviše dešava u Vojvodini, a dodatan problem opstanku pčela stvaraju i klimatske promene koje se dešavaju u poslednjih deset godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.