Pčelari u Kikindi izložili najbolje proizvode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2019, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pčelari u Kikindi izložili najbolje proizvode

Udruženje pčelara Kikinda šesti put bilo je domaćin manifestacije "Kikindski pčelari Kikinđanima". Bila je ovo prilika da se razgovara o sezoni koja je na izmaku, kao i da se utvrdi koje mere je potrebno preduzeti da bi predstojeća godina donela manje muka pčelarima u Vojvodini. Uz to, na manifestaciji je prvi put predstavljena i oprema za pčelarstvo, a svoje proizvode izložili su i najmlađi pčelari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Na 15 štandova u centru Kikinde izloženo je sve najbolje iz prethodne sezone. Pored meda, bili su tu i ostali proizvodi, poput propolisa, krema i tinktura, koji se mogu koristiti u prevenciji različitih bolesti.

Pčelari imaju posla tokom cele godine, a trenutno je aktuelna priprema za zimu i narednu sezonu.

"Trebalo je da oslobodimo košnice od tih krpelja, koji napadaju pčele. Mislim da smo posao dobro uradili i sad čekamo proleće, da gledamo koji će broj košnica preživeti i da vidimo koliko smo spremni za narednu sezonu", kaže Ferenc Turi, iz Udruženja pčelara "Banatska žuta pčela" iz Banatske Topole.

S obzirom na to da je u prethodnoj sezoni u Kikindi, usled trovanja, izgubljeno više od 1.600 košnica, manifestacija "Kikindski pčelari Kikinđanima" bila je prilika da se ukaže na važnost saradnje između pčelara i ratara.

Odgovornost u prevenciji ima i država sa kontrolnim mehanizmima.

"Svi proizvodi koji ulaze u Srbiju, koji su hemijski i štetni, ne samo za ljude, nego i životinje, treba da se mnogo bolje kontrolišu i da onda znaju prave doze koje treba da primene", naglašava Aleksandar Marković, iz Pčelarskog udruženja Bašaid.

Kikindski pčelari, bez obzira na majske gubitke, ulaze optimistično u novu sezonu.

"Oni su ti, koji su prevazišli svoje muke, uz pomoć grada, pokrajine i republike. Podigli su svoje pčelinjake koliko se god moglo. Ide život dalje, a nadamo se da će dogodine biti mnogo bolje, kao i svake godine što se nadamo", ističe Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Pčelari ističu da je kvalitet pravog, domaćeg meda nesporan, bez obzira na bilo kakvo trovanje, budući da su pčele prirodni biofilteri.

"Ako i dođe do nekog trovanja, jednostavno uginu i ne stignu da taj nektar ulageruju u košnicu, tako da ljudi mogu biti spokojni da je med koji su pčele proizvele sasvim u redu", navodi Ivica Stojšin, predsednik Društva pčelara u

Manifestacija je okupila pčelare iz svih krajeva Vojvodine, kao i goste iz Rumunije.

Po prvi put, prikazana je i oprema za pčelarstvo, a za mnoge je najlepši deo manifestacije bilo predstavljanje sekcije "Jovini pčelari", koju čine učenici kikindske OŠ "Jovan Popović", jer su oni budućnost kikindskog pčelarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.