Nezapamćena katastrofa: Na hiljade pčela OTROVANO PESTICIDOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 21:41

Nezapamćena katastrofa: Na hiljade pčela OTROVANO PESTICIDOM

Pčelari misle da je u pitanju nemar

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje celih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su otrovane.

- Ne možemo ni u koga upreti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i sa obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička veštačenja Ivan Vučetić i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i doznati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što je uzrok ovoj katastrofi - rekao je Željko Trupković iz udruženja pčelara.

Trupkovićeve pčele nisu nastradale, on je jedan od sretnika koji je protekle nedelje čistom srećom zatvorio svoje košnice, ali pčele puno njegovih kolega su nastradale.

- Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko hiljade uništenih košnica - rekao je Trupković.

Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovce pokopao pčele iz 25 košnica.

- Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela - rekao je Friščić.

Velike gubitke ima i Damir Strojko kome je nastradalo preko dve trećine pčela.

- Pčele još uvek padaju. Ova sezona je za nas gotova, a trebali smo još dva puta ove godine vrcati med. Očekivao sam prinos od oko tone meda, ali od toga neće biti ništa. Trebat će mi sigurno dve godine da se oporavim. Na sreću pčelari su solidarna zajednica i neki su mi već ponudili pomoć - rekao je Strojko.

Preživelim pčelama je zatvorio košnice i dohranjuje ih, ali još uvek ne zna hoće li preživjeti. Raspad pčelinih zajednica stvara probleme i pčelarima koji nisu izravno pogođeni.

- Pčele napadaju druge zajednice i kradu hranu. Kako još uvek ne znamo što je pravi uzrok pomora, plašimo se da bi mogle preneti otrov u druge košnice i tako uništiti još više pčelinjaka - upozorio je Željko Trupković, koji već danima prikuplja informacije od kolega pčelara izloženih katastrofi.

Prema njegovim rečima ako je zaista reč o pesticidu, lako je moguće da su pčele donele otrov u košnice i da je med zagađen i neupotrebljiv za ljudsku ishranu. Međimurski pčelari, stoga, sa zebnjom očekuju nalaze.

- Ovo se nije dogodilo iz pukog neznanja jer svi koji imaju dozvole za rukovanje pesticidima su morali proći obuku. Ovo je nemar, ako ne i nešto gore. Zna se da se ne sme prskati u vreme cvatnje, ali netko je to ipak napravio - zaključio je Friščić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.