
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 17:31 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Med sve češći sastojak u gastronomiji
U modernoj gastronomiji se u čitavom svetu, pa tako i kod nas, sve više kod pripreme novih, savremenih i uzbudljivih jela koristi med. Ta zdrava namirnica je odličan dodatak jelima, pogotovo kada je koriste vrsni poznavaoci kulinarstva.
Punjena jesenja kruška sa plaštom od meda i šunke, prelivom od bagremovog meda sa lavandom i mrvicama od prženih lešnika i punjeni pileći medaljoni u umaku od meda sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pohovanim faširom od bundeve na pireu od ljubičastog krompira sa divljim jabukama flambiranim u konjaku.
Dva potpuno različita jela povezana preko jednog zajedničkog sastojka – meda. Idejni tvorac ovih gastronomskih specijaliteta je Čaba Paško, po zanimanju sveštenik, ali po životnim interesovanjima veoma svestrana ličnost, između ostalog i vrhunski i više puta nagrađivani kuvar.
"Moderna gastronomija je otvorena za sve moguće varijante. Ovo je jedan lep izazov za svakog kuvara. Kiselo-slatko, azijska kuhinja to jako lepo vodi već godinama, mogu reći vekovima, a mi ovde počinjemo da se navikavamo na te ukuse", rekao je Čaba Paško, sveštenik i kuvar.
Na istom mestu, u Društvenom domu katoličke crkve na Kelebiji, ljubitelji dobrih zalogaja imali su prilike da probaju i slatkiše sa medom. Autor ovih specijaliteta, konkretno Čokoladne torte, torte i kolača sa makom i popularnog Čizkejka je Marlene Ditrih, subotičanka koja se pre godinu dana ozbiljnije počela baviti poslastičarstvom, i to veoma uspešno.
"Ja se bavim francuskim poslastičarstvom, a oni koriste glukozni sirup. Glukozni sirup je zapravo falsifikat meda. Ja jednostavno to ne koristim. Moj mlađi sin je pčelar, pa mi je jednostavno lakše da iz kabla izvadim med. To je i zdravije i sasvim je drugačija masa koju dobijam, i kremice i glazura je sjajnija, i lakše mi je tako" rekla je Merlene Ditrih Ditrih, poslastičarka.
Medenu večeru organizovalo je subotičkog udruženje pčelara Pčela, koje je i na ovaj način želelo da promoviše upotrebu meda, kao jedne od najzdravijih namirnica.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...