UAE traže od UN da zatvore „Al Džaziru“

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UAE traže od UN da zatvore „Al Džaziru“

Ujedinjeni Arapski Emirati su uputili pismo komesaru UN za ljudska prava Zejdu Radu el Huseinu sa zahtevom da se zatvori katarska televizija „Al Džazira“.

Prema rečima ministra spoljnih poslova UAE Anvara Gargaša, koji je i potpisnik ovog pisma, pravo na slobodu reči mora da ima svoja ograničenja kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost, ali i javni red.

„Sloboda reči ne može da se koristi kao opravdanje za širenje ekstremizma“, navodi se u pismu.

Kao primeri u pismu se navode svojevremene objave govora bivšeg lidera Al Kaide Osame bin Ladena, obraćanja lidera „Hezbolaha“ Hasana Nasrale, ali i drugih lidera terorističkih organizacija.

Takođe, navodi se i da je „Al Džazira“ pozivala muslimane na osvetu zbog mnogobrojnih objava karikatura proroka Muhameda.

Prethodno je komesarijat UN za ljudska prava ocenio da su zahtevi za ukidanje televizije „Al Džazira“ nedopustivi, jer predstavljaju napad na slobodu reči i izražavanja.

Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.