Region pozdravlja ubistvo Bin Ladena

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2011, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region pozdravlja ubistvo Bin Ladena

Zvaničnici Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije pozdravili su ubistvo Osame bin Ladena, lidera terorističke organizacija Al Kaida.

Predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić smatra da ubistvo Bin Ladena predstavlja uspeh u međunarodnoj borbi protiv terorizma.

To je, prema njegovim rečima, signal da se savremeno globalno društvo može nositi sa izazovima terorizma i da zločini ne mogu ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nekažnjeni.

"Ipak, borba međunarodne zajednice protiv terorizma mora biti nastavljena, a Crna Gora nastaviće i dalje da daje svoj doprinos u borbi protiv globalnih prijetnji i stvaranju uslova za bezbjedniji, bolji i sigurniji svijet", rekao je Lukšić.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija saopštilo je da je "konačni kraj najtraženijeg svetskog teroriste Osame bin Ladena, odgovornog za stradanje hiljada nedužnih američkih građana 2001. godine i drugih terorističkih napada širom sveta", veliki uspeh međunarodne borbe protiv terorizma.

U saopštenju je navedeno da će Hrvatska nastaviti da aktivno podržava i pomaže međunarodne napore u cilju iskorenjivanja terorizma.

Ogalsio se i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je ocenio da je smrt lidera Al Kaide Osame Bin Ladena velika pobeda u ratu protiv terorizma.

"Uspešna akcija specijalnih snaga SAD velika je pobeda u ratu protiv terorizma. Ovo je trenutak kada se moramo setiti svih žrtava ovde u SAD, ali i širom sveta, žrtava koje je izazvao terorizam", rekao je Josipović za Hrvatsku radio-televiziju tokom posete SAD.

On je naglasio da je Hrvatska "članica alijanse protiv terorizma, da rat protiv terorizma nije završen i da će Hrvatska ostati privržena ciljevima koje je ustanovio celi napredni svet, a taj cilj je da se terorizam iskoreni bilo gde bio", prenela je agencija Hina.

Smrt Bin Ladena pozdravili su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, koji su istakli da je Hrvatska članica antiterorističke koalicije i da je nivo bezbednosti u zemlji bio i ostao visok i kvalitetan.

Slovenački premijer Borut Pahor zadovoljan je zbog američke likvidacije Bin Ladena.

Ambasador SAD u Sloveniji Džozef Musomeli je upoznao slovenačkog premijera sa operacijom svoje države u Pakistanu u toku koje je izvršena likvidacija Bin Ladena.

"Iako smrt nijednog čoveka ne može biti razlog za radost, usmrćenje Bin Ladena donosi olaksanje i izvesnu utehu rođacima njegovih žrtava," ocenio je pored ostalog ambasador SAD.

Musomeli je u toku razgovora sa premijerom Pahorom istakao da je Slovenija "veoma bezbedna" i da su njene snage bezbednosti, kako je rekao, "veoma sposobne", saopšteno je nakon susreta.

Vlada Makedonije saopštila je da operacija u kojoj je ubijen Bin Laden predstavlja pobedu pravde i ogroman napredak u naporima da se stvori bezbedniji svet iskorenjivanjem terorističkih pretnji čovečanstvu, prenela je makedonska novinska agencija MIA.

"Makedonija će, rame uz rame sa svojim saveznicima, nastaviti da podržava i doprinosi aktivnostima međunarodne zajednice protiv terorizma, kao i operacijama čiji je cilj unapređenja mira, demokratije i pravde", navedeno je u saopštenju makednoske vlade.

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je jutros da su američke specijalne jedinice likvidirale vođu Al Kaide Osamu bin Ladena u nedelju ujutru u gradu Abotabad, koji se nalazi na oko 100 kilometara od pakistanske prestonice Islamabada.Bin Laden je sahranjen u moru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.