Podvodna potraga za Bin Ladenom

Izvor: Politika, 16.Jun.2011, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvodna potraga za Bin Ladenom

Uz pomoć opreme kojom je pronađena olupina Titanika, američki ronilac Bil Voren u vodama Arapskog mora traži telo vođe Al Kaide

Potera za najtraženijim svetskim teroristom završena je početkom maja, ali to nije kraj jurnjave za Osamom bin Ladenom. Američki ronilac Bil Voren rešio je da pronađe njegovo telo u vodama Indijskog okeana.

Amerikanci tvrde da su 2. maja sa broda bacili telo vođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Al Kaide u Arabijsko more da njegov grob ne bi postao mesto hodočasnika. Međutim, Obamina administracija nije pružila nijedan dokaz u vidu fotografije, snimka ili analize DNK.

Istom visokotehnološkom opremom kojom je pronađena olupina Titanika samoproglašeni lovac na blagoVoren krenuo je u potragu za telom. Brod dug 60 metara trenutno je usidren uz zapadnu obalu Indije.

„Radim to kao američki patriota koji želi da zna istinu”, objašnjava Voren svoju novu potragu. „Radim to za ceo svet”, izjavio je ronilac za „Njujork post”, ali nije hteo da otkriva više detalja.

Bil Voren (59), koji se profesionalno bavi ronjenjem od 1972. godine, odbacio je sugestije da je Bin Ladenovo telo možda već u poodmakloj fazi raspadanja.

„Ribe ne mogu da dođu do tela, jer je u zapečaćenoj kesi NATO-a”, smatra Voren.

Američke „foke” ubile su Bin Ladena u napadu na njegovu kuću u Pakistanu. Predsednik Obama je rekao u jednoj TV emisiji da je video slike njegovog tela i odlučio da ih ne objavljuje.Voren, koji kaže da je do sada otkrio više od 200 olupina brodova, ne slaže se sa ovom odlukom.

„Trebalo je da pokažu fotografije, kao što su uradili u slučaju Bilija Kida i Sadama Huseina. Moja devojka, Ruskinja, kaže da u obaveštajnim krugovima u Rusiji ne veruju da je Bin Laden stvarno mrtav.”

Potraga neće biti jeftina. Voren planira da plovi dve nedelje u julu. Verovatno će cela operacija koštati oko 400.000 dolara. U to je uračunat dnevni najam broda (10.000 dolara) i podmornice na daljinsko upravljanje (1000 dolara).Ekspediciju navodno finansiraju privatni investitori iz Čikaga i Njujorka.

J.J.K.

objavljeno: 16.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.