Lov na Al kaidu u Jemenu

Izvor: Politika, 07.Maj.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na Al kaidu u Jemenu

Američke rakete promašile Anvara Avlakija, vođu danas najaktivinije terorističke filijale

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Da likvidacija Osame bin Ladena nije i kraj američkog rata protiv terorizma, potvrdila je akcija Pentagona u Jemenu, gde raketni napad na Anvara Avlakija, vođu ”Al kaide Arapskog poluostrva” nije doneo očekivani rezultat. Prvi projektil ispaljen iz bespilotne letelice promašio je kamionet u kome je bila meta napada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok je drugi pogodio, ali prekasno, kada su u njemu već bili promenjeni putnici.

Ovo je bilo prvo raketiranje muslimanskih ekstremista u Jemenu od maja prošle godine i prva upotreba bespilotnog ”drona”. Dosad su kristareće rakete lansirane sa američkih ratnih brodova.

Anvar Avlaki, američki državljanin (rođen je u Novom Meksiku), danas je vođa najaktivnije filijale Al kaide i ovdašnje procene su da će posle odlaska sa scene Bin Ladena on biti jedna od najvećih terorističkih pretnji Americi. Povezuje sa najmanje tri diverzije, od kojih je samo jedna uspela.

To su pokušaj obaranja putničkog aviona iznad Detroita na Božić 2009, kada bombaš-samoubica nije uspeo da potpuno aktivira eksploziv sakriven u svom donjem vešu, sa pokušajem da se sruši jedan američki kargo avion i sa masovnim ubistvom u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu, kada je jedan major koji je bio na vezi sa Avlakijem u novembru 2009, ubio 13, a ranio 29 vojnika koji su se pripremali za prekomandu u Avganistan.

Avlaki je bio hodža u jednoj džamiji u državi Virdžinija sve do 2002, kada se preselio prvo u Veliku Britaniju, a dve godine kasnije u Jemen, gde, prema tvrdnjama američkih obaveštajaca, boravi među pripadnicima jednog tamošnjeg plemena sa kojim je u srodstvu.

On se smatra opasnim pre svega zbog svojih sposobnosti da ideologiju Al kaide širi preko interneta, regrutujući na taj način i potencijalne džihadiste na Zapadu. Najnoviji pokušaj da se on likvidira – što bi SAD omogućilo da se za samo nedelju dana oslobodi dvojice ključnih teroristički vođa – rezultat je inače saradnje CIA sa jemenskim i saudijskim obaveštajnim službama.

Napad je, za razliku od onog u Abotabadu, izvršen uz saglasnost jemenskih vlasti, pre svih predsednika Abdule Saleha, koji sa domaćom opozicijom vodi pregovore oko napuštanja položaja. Mediji zato spekulišu da je njegova najnovija kooperativnost izraz i želje da sebi obezbedi što bolje uslove za odlazak s vlasti.

Ovo je inače i jedna od retkih vesti u kojoj se pominje da je bespilotnim letelicama upravljao Pentagon. To je inače prvenstveno program CIA, poslednjih godina veoma korišćen u pograničnom području Avganistana i Pakistana. Najnovija akcija tamo je preduzeta u petak, kada je, kako se tvrdi, ubijeno najmanje osam osumnjičenih muslimanskih ekstremista.

Do ovog napada došlo je u okolnostima zategnutih odnosa Vašingtona i Islamabada posle američke akcije u kojoj je ubijen Bin Laden, o kojoj pakistanske vlasti nisu bile unapred obaveštene. To je i dokaz da SAD ne žele ništa da menjaju u svojoj strategiji gonjenja i likvidiranja onih za koje veruje da su na strani talibanske pobune u Avganistanu, kao i da ratištem smatraju i pogranično područje pakistanske teritorije.

M. Mišić

objavljeno: 08.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.