Zašto je golf sve popularniji?

Izvor: B92, 28.Jul.2021, 18:41

Zašto je golf sve popularniji?

Kao sport koji je 2016. godine ponovo ušao u olimpijski svet golf je i u Tokio2020 među najinteresantnijim i najgledanijim događajima.

Publika širom SAD, Azije i Evrope sa pažnjom upija svaki potez najboljih golfera sveta.

Razlog za to pre svega je ogromna konkurencija i izražen takmičarski duh, budući da je broj takmičara po državi veoma ograničen.

Kolika je borba za mesto na Igrama i kolika neizvesnost vlada u golfu, govori i podatak da se u Japan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije kvalifikovao nijedan osvajač medalja iz Rija 2016. Pritom, neizvesna je i olimpijska budućnost sporta, pa je na golferima dodatni pritisak da iskoriste priliku i osvoje neku od medalja na terenima Kasumigaseki kantri kluba u Tokiju!

Golf je na Olimpijskim igrama debitovao još 1900. godine u Parizu, ali je nakon drugog učešća četiri godine kasnije sklonjen sa programa. Brza ekspanzija i globalizacija vratila ga je na mapu Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji se odlučio za povratak golfa na listu olimpijskih sportova 2016. godine u Riju. Među ambasadorima koji su se za to zalagali bila je i Suzan Peterson, slavna golferka i osvajačica velikih svetskih trofeja.

"Igrala sam na terenima Kasumigaseki i veoma je sličan onome u Južnoj Karolini. Prilično je ravan i nije preterano težak. Verujem da će da odgovara najviše Viktoru Hovlandu koji udara dosta ravno. Prednost dajem i Kristijanu Johanesenu. Uostalom, ceo norveški tim nosi ulogu favorita, iako su prilično kasno stigli u Tokio. Koliko su ozbiljno ovo shvatili govori i podatak da su smešteni u hotelu na 10 minuta od terena, umesto u Olimpijskom selu. Istovremeno, oni Olimpijske igre doživljavaju kao čist biznis, a ne kao priliku da osete olimpijski duh, odvojeni su od ostalih, što je i dobro, jer u suprotnom gubite previše vremena i energije", analizira Petersonova, bivša golferka broj dva na svetu, danas u ulozi stručnog komentatora "Eurosporta".

Uprkos veličini i značaju ovog takmičenja, zbog specifičnosti golfa i rasporeda održavanja turnira, određeni broj golfera i dalje se odlučuje da ne učestvuje na Olimpijskim igrama. Situacija je donekle slična tenisu, gde je Novak Đoković izabrao da učestvuje, dok Nadal i Federer nisu.

"Neki od najboljih golf igrača svih vremena u svojoj kolekciji nemaju zlatnu medalju sa Olimpijskih igara, pa ni čuveni Tajger Vuds. Zato bi mogućnost učešća na ovako ekskluzivnom takmičenju aktuelnim igračima trebalo da znači mnogo. Nemate svake godine priliku da se borite za to zlato. Sa druge strane, mnogi će da prate Hidekija Matsujamu, domaćeg favorita, kome će da nedostaje podrška publike. Ogromna su očekivanja domaće javnosti na njegovim plećima, pa će biti interesantno ispratiti kako će se snaći u tim uslovima, ali mislim da on može do medalja", izjavio je Danac Soren Hansen, višestruki učesnik Rajder kupa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.