Stotka za kraj - SRBIJA IDE NA OLIMPIJSKE IGRE!!!

Izvor: Sportske.net, 09.Jul.2016, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotka za kraj - SRBIJA IDE NA OLIMPIJSKE IGRE!!!

Prvi put od osamostaljenja Srbije muška košarkaška reprezentacija zaigraće na Olimpijskim igrama, pošto su "Orlovi" pred nešto više od 17 hiljada navijača savladali Portoriko u finalu Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu.

Dvanaest godina čekali su ljubitelji košarke u Srbiji na trenutak kada će ponovo moći da gledaju mušku reprezentaciju na Olimpijskim igrama, a čekanju je večeras došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << kraj usled trijumfa "Orlova" nad Portorikom u finalu Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu.

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras je u beogradskoj "KombankAreni" savladala Portoriko 108:77 (37:11, 23:16, 22:29, 26:21) u finalu Olimpijskog kvalifikacionog turnira i na taj način overila plasman na Olimpijske igre.

Srpski reprezentativci furiozno su otvorili finalnu utakmicu na Olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, premda je selekcija Portorika dobila podbacivanje i pogodila trojku posle sedamnaest sekundi igre.

Portorikanci su poveli trojkom Anhela Kolona Vasala, ali je onda usledio strahovit kontraudar "Orlova" i serija 9:0 koju je selektor Edi Kasijano morao da "seče" tajm-autom posle dva minuta igre.

Odluka selektora Portorika da zove tajm-aut posle serije 9:0 bila je logična ali nije dala rezultat pošto su se "Orlovi" po povratku na parket dodatno razgoropadili pa su nastavili da sipaju u protivnički obruč.

"Orlovi" su nanizali neverovatnih 24:0 za sedam minuta igre, pre nego što je Riki Sančez pogodio iz reketa i prekinuo seriju izabranika Aleksandra Đorđevića.

Minut i petnaest sekundi pre kraja prve četvrtine Srbija je stigla do neverovatnih +30 (37:7) ali je Portoriko sa četiri poena u završnici kvartala uspeo da stigne do dvocifrenog učinka pa se na prvu pauzu otišlo sa rezultatom 37:11 za "Orlove".

Kakvu su četvrtinu odigrali košarkaški Srbije najbolje pokazuje podatak da su u šutu iz igre imali 13 od 17 pokušaja ili 76% pogođenih šuteva, od čega 7/9 za dva i 6/8 za tri! Tome treba dodati 11 skokova i 13 asistencija.

Na startu druge četvrtine usledio je manji pad u igri reprezentacije Srbije, ili bar pad u odnosu na ono što su pokazali tokom prvih deset minuta, pa je selektor Đorđević pozvao tajm-aut nakon dva minuta kako bi ekipu vratio u željeni ritam.

Reakcija selektora Đorđevića pokazala se ispravnom jer su reprezentativci po povratku na parket napravili seriju 11:5 i ponovo uvećali rezultatsku prednost do +31!

Već na sredini drugog perioda, a nakon zakucavanja Stefana Birčevia, Srbija je stigla do 50 postignutih poena na utakmici, a najveća prednost našeg tima u prvom poluvremenu dostigla je +33 pri rezultatu 54:21.

Upravo je tih maksimalnih 33 poena razlike Srbija imala i na poluvremenu (60:27) pa se već tada moglo konstatovati da su "Orlovi" bili na pravom putu ka overi plasmana na Olimpijske igre.

Očekivano, srpski reprezentativci su tokom druge četvrtine donekle "pokvarili" procente u šutu iz igre ali to važi samo ako se pravi poređenje sa furioznom prvom četvrtinom pošto je na poluvremenu Srbija imala 20 pogodaka iz 32 pokušaja iz igre (63%) ali je zato 21 asistencija najbolji pokazatelj kakvu smo timsku igru gledali u prvih 20 minuta.

Tokom treće četvrtine reprezentativci Srbije nastavili su u istom ritmu, pa smo nakon 26 minuta igre imali i maksimalnih 39 poena prednosti na večerašnjoj utakmici, a onda je i selektor odlučio da pruži šansu igračima sa nešto manjom minutažom.

Krajem trećeg kvartala desio se peh jer je Stefan Birčević doživeo povredu i morao van terena, dok je prelep detalj zabeležen u trenutku kada je na teren kročio Vladimir Štimac koji je dobio ogroman aplauz sa tribina.

Poslednji kvartal bio je tek formalnost jer je već nakon prvih 20 minuta igre bilo jasno da Portoriko nema čemu da se nada u Beogradu, pa su tako viđeni i neki fantastični potezi poput odbojke Nikole Jokića na asistenciju Stefana Jovića što je neodoljivo podsetilo na onaj poen Raduljice sa Mundobasketa.

Stotka je "pukla" na četiri i po minuta pre kraja poenima Nikole Kalinića, posle čega je u "Areni" lagano počela da se priprema slavljenička atmosfera.

Odluka o tome u koju će od dve grupe Olimpijskog turnira biti smeštena košarkaška reprezentacija Srbije pašće tek nakon što u Manili bude odigrano finale.

Srbija: Teodosić 3p, 4as, Simonović 11, Bogdanović 26p, 8as, Marković 2p, 5as, Kalinić 15p, Nedović 5, Birčević 13, Raduljica 4, Jokić 23p, 8sk, 6as, Štimac 4p, 5sk, Jović 2p, 6as.

Portoriko: Klemente 4, A. Dijaz 3, Barea 22, Arojo 14, Kolon 6, Dijaz 7, Rosa 10, Balkman 4, Galindo, Holand 2, Uertas 5, Ramos.

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) OVO SMO ČEKALI 12 GODINA: Srbija prvi put na Igrama, Jugoslavija ima 6 medalja

Izvor: Kurir, 09.Jul.2016

...Evo kratkog podsećanja na dosadašnje nastupe nacionalnog tima naše zemlje na najvećoj smotri svetskog sporta..Košarka je svoju premijeru na Igrama imala 1904 godine u Sent Luisu kao demonstracioni sport, a utakmica je organizovana između dva američka tima Na Igrama 1936 u Berlinu je uvrštena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.