Nema vlade bez naše koalicije

Izvor: Politika, 12.Feb.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vlade bez naše koalicije

Ako treba u Evropu da nas vodi gej populacija, onda ostajem da čuvam ovce, ionako ih imam 80

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma upaliće danas u industrijskoj zoni Jagodine „olimpijsku baklju”, čiji će plamen, kako kaže, biti visok dva metra, vidljiv na 30 kilometara autoputa, a simbolizovaće dolazak investitora u Jagodinu i sijaće sve dok svi u gradu ne budu zaposleni. Marković u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za „Politiku” objašnjava da se nigde u svetu na jednom mestu ne gradi pet fabrika, kao u Jagodini, i da će se iz tog razloga upaliti baklja da bi svi videli kako se radi.

Ugasićete baklju kad više ne bude nezaposlenih u Jagodini?

Neću, naravno, da je gasim. Onda će da gori u čast pune zaposlenosti, zato što će svakom biti obezbeđeno radno mesto da bi radio i zaradio za sebe i svoju porodicu.

Palite ovu baklju, a najavljujete pravu olimpijadu u Jagodini?

Govorio sam simbolično o olimpijadi. Rekao sam da kad bi Srbija i Jagodina mogle da se kandiduju za olimpijske igre, bile bi prihvaćene istog časa, jer je u Jagodini izgrađeno 50 sportskih terena, ima ih u svakom selu, imamo 15 sportskih terena u gradu, halu sportova, 40 domova kulture. Kazao sam da ispunjavamo uslove, a pošto mi takvu priliku nećemo imati, ja ću ovom bakljom da pokažem da smo mi olimpijski šampioni u dovođenju investitora. Svaki od onih pet olimpijskih krugova simbolizovaće jednu fabriku.

U izbornu kampanju ste ušli sa pričom o pet fabrika, bez koalicionih partnera?

Kampanja naše koalicije zvanično počinje u nedelju u Novom Sadu. Što se fabrika tiče, doveo sam investitore i u Batočinu, Trstenik, Ćupriju. U Jagodini je u industrijskoj zoni pet fabrika. Do kraja godine očekujem da dođe još četiri-pet investitora, jer je već napravljen predugovor, ali se stalo zbog izbora. Ja sam njima rekao da ne znam ko će biti predsednik vlade, ali znam da bez koalicije SPS-PUPS-JS neće biti nove vlade.

Sigurni ste da bez vaše koalicije neće biti nove vlade?

Ivica Dačić, Krkobabić i ja smo presekli 2008. godine i napravili proevropsku vladu. Mi imamo najveće zasluge, naravno i naši sadašnji partneri iz SNS-a, što je potpisan Briselski sporazum, što su otvoreni pregovori o priključenju EU. Da mi nismo prelomili onda u interesu građana i nastavili tako da radimo, ne bi Srbija danas bila ovako popularna. Ja podsećam, ali znaju to građani i znaće da cene onoga ko radi u njihovom interesu.

Ima onih koji tvrde da je sve to plaćeno priznanjem Kosova?

To nije tačno. Nismo priznali Kosovo. Da jesmo, kako bi onda bilo moguće da Srbi na KiM, zajedno sa svim drugim građanima Srbije, glasaju na parlamentarnim izborima.

Evropa baš i ne žuri da nas primi, a mnogi ukazuju kako se od nas traži ono što ni od koga nije, da treba, takoreći, i sebe da se odreknemo. Jeste li razočarani zbog toga?

Nisam razočaran. Pre tri godine nije postojala mogućnost da dovedeš investitora u Srbiju. Sada dolaze investicije, jer zbog EU postoji sigurnost investitora. Što se zahteva EU tiče, oni mogu da traže svašta, ali im mi nećemo dati.

Evropa nam je zamerila što nije bilo Parade ponosa, vi sada u kampanji pričate kako ste za ravnopravnost svih, a priča se da SPS nije smeo zbog vas da za poslanika kandiduje jednog pripadnika LGBT populacije?

Mi nemamo ništa protiv tih ljudi, ali ne mogu oni da pričaju o njihovom programu na našim mitinzima, niti da šalju svoje poruke koje naša koalicija ne prihvata. Neka oni rade šta god hoće u četiri zida, ali mi se borimo protiv bele kuge, a dva muškarca ne mogu da izrode dete. Pitajte vi o tome Branka Ružića (predsednik IO SPS), on komunicira s njima i angažuje ih za savetnike za Evropu. Ako treba u Evropu da nas vodi gej populacija, onda ostajem da čuvam ovce, ionako ih imam 80.

Sada građanima obećavate kriterijum „sposobnost, a ne podobnost”, stalno im se to obećava, a ništa od toga?

Nijedan funkcioner iz naše koalicije nije postavljen a da nije primenjen kriterijum sposobnosti.

Deljena su javna preduzeća kao plen, a obećavali ste da neće biti tako?

Nikada nije bilo da stranke ne mogu da postavljaju ljude na neke funkcije. To je bilo i biće. Ko drugačije kaže, taj ne govori istinu.

Što ne kažete građanima da će tako uvek biti, nego obećavate kriterijum sposobnosti?

Šta to znači sposobnost? To znači videti šta je on radio prethodnih godina. Kad smo mi pobedili u Jagodini nismo promenili dva direktora. Četiri direktora su i dalje na svojim mestima, a postavili su ih ovi pre nas. Ako neko dobro radi, ima rezultat, zašto ga menjati. Imamo i članove nekih drugih partija na određenim funkcijama, zato što su sposobni.

Prvi put ste rekli da biste prihvatili da budete ministar, ranije ste to odbijali?

Da bih ja bio ministar trebalo bi da građani našoj koaliciji daju 30 odsto glasova. Zašto 30 odsto? Pa, zato što kad imate komotnu većinu ili veću participaciju u vlasti možete da računate da će vaši predlozi biti realizovani. Praksa je pokazala da je veliki broj partija u vladi – veliki problem. Evo, sada smo napravili grešku sa Sašom Radulovićem. Takvih grešaka ne sme biti, ne smeju da se prave zakoni za otpuštanje nego za zapošljavanje radnika, niti se smeju donositi zakoni koji se ne primenjuju, a veliki broj se ne primenjuje.

Dugo ste bili u vlasti, što ste dopustili da se zakoni ne primenjuju?

Nikada ja nisam bio u vlasti. Mi iz JS smo pomogli da se napravi vlast, ali nismo bili deo vlasti.

Bili ste deo parlamentarne većine, mogli ste da uskratite kvorum i, s obzirom na odnos snaga, ono što niste želeli ne bi bilo usvojeno…

Da to kažemo ovako – za sve što je bilo dobro, mi smo zaslužni, a za sve što je bilo loše neka odgovara neko drugi (smeh).

--------------------------------------------------------------------------------

RRA i TV Palma

RRA vas je upozorila da zloupotrebljavate TV Palma plus za predizbornu promociju?

Ja ne zloupotrebljavam televiziju. Mi smo samo prikazali ono što smo radili i to ne smeta građanima, a njih smo hteli da podsetimo. To smo radili četiri-pet dana i ne radimo više. Gledaću da poštujem odluke RRA, a oni ako smatraju da sam preterao neka zatvore televiziju. Ja nisam vlasnik od 2005. godine, a RRA je reagovala zato što se opozicija žalila. Ne znam zašto. Sve partije su zastupljene u „Dnevniku”, neki šalju izveštaje, ali šta ću ja ako oni šalju suvu konferenciju za novinare. Ne pričaju sa ljudima, nisu pored objekta da se slikaju, pa ne može konferencija da se prikaže 15 minuta. Ljute se građani, zovu urednika, neće to da gledaju.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 12.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Industrijska olimpijska baklja zapaljena u čast Jagodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2014

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma danas je u Industrijskoj zoni u tom gradu zapalio simboličnu "Industrijsku olimpijsku baklju" u čast, kako je rekao, šampiona Jagodine u dovođenju stranih investitora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.