Lekar prodaje patike Majkla Džordana

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2016, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekar prodaje patike Majkla Džordana

Lekar američkog košarkačkog Drim tima koji je igrao na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, Dejvid Fišer, prodaje na aukciji skoro sve predmete koje je sakupio tokom tog istorijskog leta.

To će biti jedinstvena prilika da 24 godina kasnije navijači i kolekcionari dodju do nekih jedinstvenih predmeta koje su koristili članovi muškog košarkaškog tima SAD koji je doprineo da košarkaši iz NBA postanu poznati širom sveta.

- Ovo je bio tako jedinstven tim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << To je bio najveći sportski tim ikad sastavljen. Ima drugih ljubitelja košarke i kolekcionara u svetu. Mislim da je dobro vreme da omogućim da i drugi uživaju u tim predmetima - rekao je Fišer za AP.

Tim je sastavljen da bi se povratila nadmoć SAD u košarkaškoj hijerarhiji posle Olimpijade u Seulu 1988. kada su Amerikanci bili treći. Prvi put je dozvoljeno igračima NBA lige da igraju za nacionalni tim i rezultat je bio skup talenata do tada neviđenog.

Majkl Džordan je tada bio na svom vrhuncu, kao i Čarls ; Barkli, Patrik Juing, Karl Maloun i Dejvid Robinson. Medžik Džonson i Leri Bird su se bližili kraju svoje karijere. Grupa je inspirisala mladu generaciju igrača, pridobila gledaoce, a protivnici su im se toliko divili da su se, slikali sa njima na terenu pre početka utakmice.

- Svaka patika koju držim, svaka košarkaška lopta mi vraća živa sećanja na svaki trenutak i okolnosti oko toga - rekao je Fišer.

U kolekciji koju Fišer prodaje ima par izlizanih patika s autogramom od skoro svakog člana tima, prsten za Olimpijske igre koji je dobio kad su osvojili zlatnu medalju, puno drugih predmeta koje je potpisao ceo tim, uključujući košarkaške lopte i slike, i zlatnu medalju sa takmičenja na kome su se kvalifikovali za Igre.

Džordan, Bird, Medžik i ostali bili su vrlo kratko zajedno, jedno leto, što znači da je teže doći do mnogih kolekcionarskih predmeta vezanih za tim. Aukcija je već počela onlajn na www.ha.com i trajaće do 13. maja. Kris Ajvi, direktor aukcija sportskih predmeta za Heritidž aukcije koja vodi prodaju, rekao je da je od posebne vrednosti to što je Fišer bio lično tamo i nema sumnje u autentičnost predmeta. On je procenio da bi cela kolekcija mogla da donese do 200.000 dolara.

Najtraženije su izlizane Džordanove patike, Fišerov olimpijski prsten i specijalna lopta koju je potpisao ceo tim, a koju su dobili samo članovi tima.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.