Juščenko: Julija, ne sabotiraj EURO

Izvor: B92, 31.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juščenko: Julija, ne sabotiraj EURO



Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko optužio je vladu te zemlje da sabotira rekonstrukciju glavnog stadiona na kojem će se igrati utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine, koje zajedno organizuju Ukrajina i Poljska. Juščenko je u pismu premijerki Juliji Timoščenko naveo da država nije sprovela nikakve radove na Olimpijskom stadionu u Kijevu, otkada je tajvanska firma pobedila na tenderu za taj posao.

U saopštenju na predsednikovom sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se da agencija koja nadgleda radove na projektu za Evropsko prvenstvo, ima informacije da funkcioneri Ministarstva sporta "odlažu i, verovatno sabotiraju" renoviranje glavnog stadiona u Ukrajini.

"Zahtevam da pod hitno lično intervenišete, kako bi se ispravila postojeća situacija, izbegao međunarodni skandal, i pripreme za Evropsko prvenstvo 2012. godine nastavile blagovremeno", navodi se u saopštenju.

Juščenko je naglasio i da bi "hitno trebalo otpustiti funkcionere koji su nadgledali rezultate tendera i zaustavili početak radova, i tako naneli veliku štetu ugledu države u svetu".

Rekonstrukcija projekta, prema procenama vladinih zvaničnika, košta 300 miliona dolara, i uključuje izgradnju tržnog centra u sklopu stadiona.

Vlasnik ukrajinskog fudbalskog kluba Arsenal izjavio je lokalnim medijima da su mu funkcioneri iz ministarstva sporta rekli da njegova ekipa može da igra na Olimpijskom stadionu do oktobra, što dokazuje da se nikakvi radovi tu neće izvoditi.

Predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini u februaru kritikovao je Ukrajinu zbog sporih priprema za Evropski šampionat, a pojavile su se glasine da bi UEFA mogla da premesti Evropsko prvenstvo u neku drugu zemlju, ukoliko se pripreme ne sprovode po planu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.