Umro vođa Crnog septembra

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro vođa "Crnog septembra"

Organizator napada na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu, palestinski ekstremista Mohamed Udeh, umro u Damasku. U tom terorističkom napadu tada je poginulo 11 izraelskih sportista.

Palestinski ekstremista Mohamed Udeh, poznatiji kao Abu Daud, glavni organizator napada na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, u kome je ubijeno 11 izraelskih sportista, umro je u danas u Damasku u 73. godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Pored izraelskih sportista, u akciji specijalnih antiterorističkih jedinica nemačke policije, poginuli su je jedan policajac i pet palestinskih ekstremista.

Abu Daud bio je vođa "Crnog septembra", militantne grupe Fataha osnovane kako bi se osvetilo proterivanje hiljada palestinskih gerilaca iz Jordana 1970. godine, preneo je AP.

Iako glavni organizator napada na Olimpijskim igrama u Minhenu 5. septembra 1972. godine, Abu Daud u napadu nije lično učestvovao.

Mnogi članovi "Crnog septembra" ubijeni su kasnije u izraelskim atentatima, ali je Abu Daud izbegao takvu sudbinu.

Njegova ćerka Hana Udeh je izjavila da će njen otac biti sahranjen kasnije u toku dana u palestinskom izbegličkom logoru Jarmuku u Damasku.

Abu Daud je preživeo atentat kada je 1981. godine sedeo u jednom hotelskom kafeu u Varšavi kada je napadač ispalio više hitaca u njega.

Do kraja života je ostao militantno orijentisan ekstremista, nedavno je u jednom intervjuu izjavio da on više ne može da se bori, ali će unuk i unuci njegovog unuka nastaviti borbu protiv Izraela. 

Za sobom je ostavio pet kćeri i sina.

Poznati holivudski reditelj Stiven Spilberg je 2005. godine snimio film o terorističkom napadu na izraelske sportiste 1972. u Olimpijskom selu u Minhenu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.