Olimpijski memoari u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 13.Avg.2011, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijski memoari u Rusiji

12.08.2011. -

Inicijator organizacije savremenih Olimpijskih igara francuski baron Pjer de Kuberten prvi put će progovoriti na ruskom: u Rusiji se priprema izdanje njegovih memoara.

Olimpijski memoari Pjera de Kubertena objavljivani su više puta, ali prvo rusko izdanje je na svoj način jedinstveni izdavački poduhvat. Knjiga je snabdevena retkim fotografijama koje nigde osim u Muzeju Olimpijskih igara u švajcarskoj Lozani ne mogu da se vide. U prednosti spada i kvalitetni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prevod originala. Uradila ga je Anastasija Lister, prevodialc i predavač sa Sorbone, iste one Srobone gde je 1894. godine u toku delatnosti Pjera de Kubertena bila utvrđena međunarodna Olimpijska povelja. Posle toga od 1896. godine počele su da se održavaju savremene Olimpijske igre.

Inicijator ruskog izdanja Kubertenovih memoara bio je Ruski međunarodni olimpijski univerzitet, koji se gradi u prestonici zimske Olimpijade 2014, ruskom Sočiju. Po rečima generalnog direktora univerziteta Lava Belousova, Kubertenova knjiga može da se razmatra kao svojevrsna Biblija olimpijskog pokreta i kao orijentir za proučavanje olimpijske istorije. A osim toga u njoj je vrlo upečatljivo izražen sam Kuberten, podvukao je Lav Belousov u intervjuu za Glas Rusije.

Pjer de Kuberten je čovek sasvim neobične sudbine i začuđujućih svojstava. Sa jedne strane, Kubertena hvale njegovi sledbenici koji govore da je on veliki humanista, pošto je preporodio tako veliku ideju. Da se preporode igre koje su više od 1500 godina bile zaboravljene, bila su potrebna neobična svojstva, i Kuberten je njih posedovao, što se vidi u njegovoj knjizi, nastavlja Lav Belousov. Vidi se njegova borba sa protivnicima, vidi se kako se borio za svoju ideju, kako je putovao po svetu i ubeđivao ljude. Ta upornost u dostizanju cilja, umeće da se prevaziđu sopstvene moći i masa prepreka i da se stigne do pobede – meni se čini da je glavni sadržaj memoara upravo u tome.

Ruski Olimpijski memoari Kubertena su u određenom smislu i početak izgradnje Ruskog međunarodnog olimpijskog univerziteta. On se stvara za pripremu sportskih menadžera i namerava da postane velika obrazovna, trening i istraživačka platforma. Paralelno se formiraju istraživački planovi univerziteta. Između ostalog, serija pod nazivom Biblioteka Ruskog međunarodnog olimpijskog univerziteta takođe može da se smatra nosećom konstrukcijom – intelektualnom. Kako je objasnio Lav Belousov, Biblioteka će objavljivati knjige o istoriji Olimpijskih igara i filozofiji olimpizma, arhivske materijale i memoare istaknutih predstavnika olimpijskog pokreta, kao i razne udžbenike domaćih i stranih autora. Tako da danas prisustvujemo početku velikog procesa, tvrdi rukovodilac univerziteta.

Izvor: Golos Rossii, foto: ru.wikipedia.org
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.