Kinotaur sa znacima oporavka

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinotaur sa znacima oporavka

04.06.2011. -

U crnomorskom letovalištu Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Olimpijske igre, 4. juna počinje najveći ruski filmski festival Kinotaur.

Predsednik Kinotaura Aleksandar Rodnjanski naziva ga festivalom epohe Interneta. I svojom željom da savlada geografske prepreke, i otvorenošću prema novim tehnologijama, i aktuelnošću tema i konteksta, obuhvaćenih konkursnim programom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svim tim osobinama, - smatra on, - festival odgovara ovom doba.

Tokom nedelje dana će biti demonstrirano ukupno više od 200 filmova. Karakteristično je da je ranije očito bio omiljen art-haus, a danas je preovladao žanrovski film. Inače, to nije toliko inicijativa Kinotaura, već samih autora filmova. Oni su sami nalazili novac, ne računajući na državnu podršku, - priča u intervjuu Golasu Rusije programski direktor Kinotaura Sitora Alijeva.

U Rusiji postoi tri oblika finasiranja filmova – preko ministarstva kulture, državnog Fonda podrške filmske umetnsti i preko nezavisnih privatnih struktura. To omogućuje da se za demonstraciju dobiju različiti filmovi. Naprimer, nezavisni filmovi se odlikuu željom za eksperimentisanjem i riskantnim filmovima – a to je važan element Kinotaura. Druga osobina današnjeg festivala je to što su mladi počeli da snimaju žanrovske filmove. Pojavio se humor, pojavile su se komedije, melodrame – upravo u filmovima mladih reditelja. Čini mi se da je to dobar znak oporavka.

Prema tradiciji, na Kinotauru će biti mnogo vankonkursnih programa i specijalnih projekata; biće održani susreti za okruglim stolom i majstorski tečaji filmskih reditelja iz Rusije, Francuske, Litvanije – nosioci nacionalnih nagrada i svetskih foruma kao što su Venecijanski, Berlinski, Kanski filmski festivali. Kinotaur, mada je smotra nacionalne filmske umetnosti, ne ograničava se ruskim proizvodima i ruskim učesnicima. Od ove godine radi učešća u konkursu se prihvataju ne samo ruski filmovi, već i iz svake zemlje, ako su snimljeni na ruskom jeziku.

Festival u Sočiju će biti završen demonstracijom filma koji je bio uspešno demonstriran u maju na Kanskom festivalu i dobio počasnu nagradu – Jelena reditelja Zvjaginceva. Tokom čitave nedelje dana stanovnici i gosti Sočija svako veče na centralnom trgu mogu da vide jarke i atraktivne ruske filmove.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.