Zoran Pašalić novi zaštitnik građana

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Pašalić novi zaštitnik građana

Zoran Pašalić izabran je u Skupštini Srbije za zaštitnika građana. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, dok je protiv bilo njih 20.

Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda, za ombudsmana su predložile stranke vladajuće koalicije, a taj predlog utvrdio je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Opozicija mu je tokom rasprave zamerila zbog toga što je studirao 13 godina sa prosečnom ocenom 6,72.

On će stupiti na dužnost polaganjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakletve pred Skupštinom Srbije koja glasi: "Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda".

Pašalić je od marta 2003. radio kao sudija za prekršaje u Beogradu, a u decembru 2008. imenovan je za starešinu Gradskog sudije za prekršaje Beograda. U januaru 2010. imenovan je za vršioca funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda, a od oktobra 2013. godine je predsednik Prekršajnog apelacionog suda.

Skupština bira ombudsmana većinom glasova svih narodnih poslanika, na pet godina, a ista osoba može biti najviše dva puta uzastopno birana na ovu funkciju. Zaštitnik građana je ovlašćen da kontroliše zakonitost i pravilnost rada organa uprave.

Nije ovlašćen da kontroliše rad Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava. Ima pravo predlaganja zakona iz svoje nadležnosti. Vlada, odnosno nadležni odbor Skupštine, obavezni su da razmatraju inicijative koje podnosi.

Ovlašćen je da u postupku pripreme propisa daje mišljenje Vladi i Skupštini na predloge zakona i drugih propisa, ako se njima uređuju pitanja koja su od značaja za zaštitu prava građana.

Autor: Tanjug, Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zoran Pašalić novi zaštitnik građana Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2017

Skupština Srbije izabrala je danas Zorana Pašalića za zaštitnika građana Srbije. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika vladajućih stranaka koji su ga i predložili na tu funkciju, a protiv je bilo 20 poslanika.   Pašalić je pre izbora bio predsednik Prekršajno-apelacionog suda u Beogradu....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.