Zlatna palma Kenu Louču za Ja, Danijel Blejk

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2016, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna palma Kenu Louču za "Ja, Danijel Blejk"

Dobitnik 69. "Zlatne palme" je film britanskog režisera Kena Louča "Ja, Danijel Blejk”, potresna priča o stidu zbog siromaštva u Evropi pogođenoj merama štednje.

Ovaj socijano angažovani film govori o brobi malog čoveka sa sistemom odnosno  kafkijanskim naporima stolara Danijela Blejka da dobije nadoknadu u Britaniji nakon infarkta.  Zlatnu Palmu reditelju kome je ovo drugi put da dobija najpretižniju kansku nagradu, uručio je glumac Mel Gibson

Nagradu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film „Trgovac” ("Forushande/ The Salsmen”) iranskog oskarovca Asghara Farhadija, a za žensku Žaklin Žoze sa Filipina za film "Ma rosa"

Nagradu za najbolju režiju dele Rumun Kristijan Munđiju za film  "Matura” („Bacalaureat/Graduation”) o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji i Francuz Olivije Asajas za film "Lični kupac" (Personal Shopper) u kome glavnu ulogu igra holivudska zvezda Kristen Stjuart, koji je dobio pomešane kritike.

Nagradu za najbolji scenario dobio je takođe "Trgovac."

Kanski festival jedna je od najprestižnijih filmskih manifestacija na svetu. Prvi put je održan 1939. godine, a  definitvno je ustanovljen kao takmicarski festival s nagradom 1955.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.