Zelena stranka: Ako se dozvoli upotreba GMO tražićemo referendum

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena stranka: Ako se dozvoli upotreba GMO tražićemo referendum

U Beogradu je danas održan protest u organizaciji Zelene stranke povodom najave da bi Srbija mogla da dozvoli uzgajanje i promet genetički modifikovanih kultura.

Predsednik stranke Goran Čabradi je rekao da će Narodnoj skupštini uputi zahtev da usvoji GMO Deklaraciju kojom se zabranjuje uvoz, uzgajanje i stavljanje u promet genetički modifikovanih organizama na celoj teritoriji Srbije.

- Zelena stranka danas, mitingom u Beogradu, započinje nacionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kampanju "Stop GMO" koja će trajati 45 dana i biće održana u 31 gradu. Cilj nam je da skrenemo pažnju vlastima da Srbija mora da ostane bezbedna zemlja za sve svoje građane. Nakon završetka kampanje predaćemo u parlamentu Deklaraciju kojom ćemo tražiti zabranu gajenja GMO na teritoriji Srbije i potpunu primenu postojećih zakona kojima se zabranjuje GMO u Srbiji. Eventualno buduće razmatranje legalizovanja GMO mora se sprovesti uz obavezan referendum - rekao je Čabradi.

Kako je kazao nezavisni narodni poslanik i predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić, više od 93% stanovnika Srbije izjašnjava se protiv GMO.

- GMO je strana rečca, plaćenica. Pomno sam je profesorski proučio i zaključio: to je genetički modifikovana strana reč koja potiče od srpske reči GOMno. Kada bi svi položili zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se svojom čašću da nikada nikom neću preporučiti da jede ono čime ni sam ne bih nahranio svoju porodicu i svoju decu", o GMO ne bismo ni raspravljali - bio je direktan profesor Ševarlić, ističući da je hrana u tanjiru majka svih bolesti.

Skup je održan u Knez Mihailovoj ulici, a prikupljen je veliki broj potpisa za zaustavljanje GMO u Srbiji. Kampanja koja je danas počela trajaće do poslednje nedelje januara.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Zelenih u Beogradu: Tražićemo referendum o GMO

Izvor: B92, 09.Dec.2017

Beograd -- Zelena stranka organizovala je u Beogradu protest protiv genetski modifikovane hrane...Kako navode, ukoliko bude dozvoljeno uzgajanje i promet genetički modifikovanih kultura na srpskom tržištu, tražiće da se građani o tome izjasne na referendumu...Osim toga, oni ističu da protest u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.