Želela da spasi mladunče foke, pa ga ubila

Izvor: Radio 021, 06.Jul.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želela da spasi mladunče foke, pa ga ubila

U nameri da pomogne mladunčetu foke za koje je mislila da je napušteno, jedna žena je odlučila da ga ponese sa sobom kući, ne sluteći da će time ugroziti njegovo zdravlje i time uzrokovati njegovu smrt.

Incident se dogodio u Vestportu u Vašingtonu.

"Žena je mladunče stavila u ceger i odnela ga sa sobom kući, misleći da je napušteno. Došavši kući shvatila je kako se zapravo ne zna brinuti o njemu", kaže za Majkl Mistin iz vladine organizacije "National >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Oceanic and Atmospheric Administration".

Žena je naknadno pozvala lokalni akvarijum Vestport koji je preuzeo mladunče foke. Međutim, životinja je bila u zabrinjavajućem zdravstvenom stanju, "ekstremno letargična" i morali su da je uspavaju.

Milstin je apelovao na ljude da ne uzimaju sa sobom mladunčad foke, budući da to u najvećem broju rezultuje smrću životinje.

"Najbolja stvar koju ljudi mogu da urade jeste da morske životinje ostave na miru, te se sklone od njih što je dalje moguće. Ometanje, maltretiranje ili pokušaj da se mladunčad morskih životinja ponese sa sobom je ilegalno budući da uzrokuje stres kod životinja, remeti njihovo prirodno ponašanje i dovodi do toga da odrasle foke napuste svoju mladunčad", pojasnio je Milstin.

Brojni stručnjaci za zaštitu životinja upozoravaju na to kako se divlje životinje s razlogom nazivaju divljim, budući da pripadaju prirodi i da čovek svojim delovanjem pa čak i u najboljoj nameri može samo napraviti štetu.

Nedavno se na internetu pojavio i snimak na kojem jedna porodica u Rusiji snima kako hrani mladunčad medveda koja su se pojavila na putu. Snimak je izazvao veliku raspravu na Facebooku, a brojni korisnici ove društvene mreže su nastojali da ukažu na to da je ovakvo ponašanje izuzetno štetno, budući da može dovesti do toga da mečka, nakon što su medvedići imali kontakt s nekim, napusti svoju mladunčad.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.