Izvor: Radio 021, 18.Dec.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog uvođenja tahografa poskupeće kombi prevoz

Svi vozači kombija moraće da ugrade tahograf u svoja vozila i da se pridržavaju pravila o vremenu provedenom za volanom, nakon što na snagu stupi novi zakon o drumskom prevozu koji je u izradi.

Posledica toga biće i poskupljenje prevoza robe, kaže Neđo Mandić, predsednik udruženja "Međunarodni transport". "Kombi vozila su bila izvan zakona o korišćenju tahografa, što se dosta zloupotrebljavalo. Vozač mora da se odmori i ovim će se smanjiti broj nesreća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na putevima", navodi Mandić za "Kurir".

On navodi da mnogi vozači kombija jure za zaradom, a pošto nemaju tahograf, ne može se ući u trag tome koliko dugo su vozili i da li su se odmarali.

"U slučaju da se angažuju dva vozača to će svakako uticati na cenu prevoza robe. Cena se određuje po pređenom kilometru, ali ako je potrebno da se što pre stigne mora se duplirati posada, što je veći trošak za vlasnika vozila, koji će on naplatiti od klijenta", kaže Mandić.

Novi zakon odnosiće se i na vlasnike vozila od 3,5 do 7,5 tona koja se korite za prevoz robe. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ocenjuje da će to pojačati bezbednost.

"Prema važećim propisima, vozač kombija najveće dozvoljene mase od pet tona, koji koristi neki trgovinski lanac, može bez ikakvih zakonskih smetnji da vozi do 15 sati dnevno, što naravno nije bezbedno", kaže Okanović.

Autor: Kurir

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NOVA PRAVILA ZA VOZAČE KOMBIJA Obavezna ugradnja tahografa poskupeće PREVOZ ROBE

Izvor: Blic, 19.Dec.2018, 13:42

Svi vozači kombija moraće da ugrade tahograf u svoja vozila i da se pridržavaju pravila o vremenu provedenom za volanom, nakon što na snagu stupi novi zakon o drumskom prevozu koji je u izradi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.