Zaustavljen referendum o nezavisnosti Katalonije

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljen referendum o nezavisnosti Katalonije

Španski Ustavni sud privremeno je blokirao planove katalonske regionalne vlade o finansiranju referenduma o nezavisnosti ove godine, koje je prethodno pravno osporila španska vlada.

Suspenzija katalonskih planova će, za početak, trajati pet meseci dok Ustavni sud ne razmotri vladinu tužbu i ne donese odluku, saopštio je danas taj sud.

Odnosi između Katalonije i centralne španske vlade ozbiljno su se pogoršali proteklih godina zbog zahteva Katalonije da održi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << glasanje o nezavisnosti, koje je protivno španskom Ustavu. Katalonija tvrdi da će održati obavezujući referendum u septembru i uključiti odredbe o glasanju u svoje planove o rashodima za 2017. godinu koje je predstavila prošlog meseca.

Ankete pokazuju da je 7,5 miliona Katalonaca, koliko ih ukupno ima, jednako podeljeno po pitanju nezavisnosti, mada većina podržava ideju o održavanju referenduma. Taj region, čiji je Barselona glavni grad, obezbeđuje petinu španskog BDP-a.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.