Zašto neki ljudi sole lubenicu?

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2017, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto neki ljudi sole lubenicu?

Nikol Veston, poslastičarka iz Los Anđelesa, pitala se zašto bi 'iko normalan' želeo da soli lubenicu. Ipak, upravo zato je odlučila da ostavi sve predrasude po strani i lično proba tu kombinaciju.

Ovo je njeno iskustvo, a opisala ga je na svojoj veb-stranici bakingbites.com:

"Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put uzela posoljenu krišku lubenice u ruke. U to vreme moj prijatelj je insistirao na tome da moram tako da je probam, tvrdeći da je tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << još slađa. Probala sam, i bio je u pravu - zaista je bolja kada je posoljena.

So čini lubenicu slađom jer stvara slano-slatki kontrast i time omogućava da slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću zbog toga što je puna vode, za razliku od jagoda i drugog voća, koje ima koncentrisaniji, intenzivan ukus. So, takođe, podstiče proizvodnju pljuvačke, što lubenicu čini još sočnijom.

Trik je staviti vrlo malo soli, odnosno posuti je ravnomerno po celom komadu lubenice. Ako stavite previše soli, "ubićete" slatkoću i moraćete da uzmete novi komad.

Kakvu so treba da koristite? Bilo koju, uključujući kuhinjsku, ali je najbolja krupnija morska so. Kuhinjsku so je lakše posuti po lubenici, ali krupna morska so pruža veći slano-slatki kontrast, dok je istovremeno potrebna manja količina. Takođe, lubenica odlično ide uz feta sir, ima slično dejstvo.
"

Autor: 24sata.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.