Izvor: Radio 021, 23.Feb.2021, 20:46

Zakon o nestalim u ratovima devedesetih u pripremi

Sudbina 10.006 osoba, među kojima više od 4.000 srpske nacionalnosti, koje se od kraja sukoba na prostoru bivše Jugoslavije vode kao nestala lica, još uvek je nepoznata, rečeno je danas na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima.

Za predsednika Radne grupe izabrana je ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je istakla da je inicijativu o donošenju ovog zakona pokrenula Koordinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih ili poginulih sa prostora bivše Jugoslavije, a da je tu inicijativu podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dao predlog da se krene u izradu zakona.

Prema njenim rečima, događaji devedestih godina prošlog veka nažalost obeležila su društvena dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana koje su ostavile trajne posledice na živote ljudi koji se osećaju i danas, a veliki broj lica koji se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba sa pravom se smatraju jednom od najtragičnijih posledica.

Kisić Tepavčevićeva je ocenila i da bi donošenje zakona regulisalo problematiku nestalih na sistemski, sveobuhvatan i multidisciplinaran način.

"Zakon nam je potreban, imajući u vidu da do sada pravni poredak Srbije nije regulisao problematiku nestalih lica, odnosno nije bila prepoznata kategorija prinudno nestalog lica kao žrtve, niti po tom osnovu prava porodica prinudno nestalih, niti stradanja civila koja su se dogodila u vreme oružanih sukoba", rekla je ministarka.

Za zamenika predsednika Radne grupe postavljen je Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, koji je naveo da će predstojeći period iskoristiti da se sprovedu sve aktivnosti kako bi na jesen zakon mogao da uđe u skupštinsku proceduru.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.