Zabranjena upotreba plastičnih slamčica i pribora u Sijetlu

Izvor: Radio 021, 03.Jul.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena upotreba plastičnih slamčica i pribora u Sijetlu

U američkom gradu Sijetlu stupila je na snagu zabrana upotrebe plastičnih slamčica i pribora za jelo u barovima i restoranima u najnovijem nastojanju gradskih vlasti da smanje otpad i spreče zagađenje mora plastikom.

Sijetl je prvi veliki američki grad koji je zabranio plastične slamčice i pribor za jednokratu upotrebu u restoranima. Pet hiljada restorana u gradu od sada će morati da koristi opremu koja može ponovo da se upotrebi ili može da ide u kompost.

"Plastično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zagađenje prevazilazi krizne nivoe u okeanima sveta i ponosna sam da Sijetl predvodi u davanju primera naciji u sprovođenju zabrane plastičnih slamčica", rekla je direktorka Javne komunalne službe Sijetla Mami Hara.

Restorani koji ne primene zabranu mogu da dobiju kaznu do 250 dolara, ali gradski zvaničnici su rekli da će raditi sa vlasnicima da se sprovedu te promene.

Drugi američki gradovi kao što su Njujork i San Francisko razmatraju uvođenje te zabrane. Manji gradovi u Kaliforniji, uključujući Malibu i San Luis Obispo, ograničili su upotrebu plastičnih slamčica.

U Velikoj Britaniji premijerka Tereza Mej je najavila u aprilu plan da se zabrani prodaja plastičnih slamčica, kašičica za mešanje i štapića za uši.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.