Izvor: Radio 021, 20.Sep.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za vršnjačko nasilje tužiti i roditelje"

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su škole dužne da prijave vršnjačko nasilje, ali da će situacija biti bolja kada tužilaštvo, Centar za socijalni rad i direktor škole pokrenu postupke protiv roditelja čija deca čine nasilje.

Posle najnovijih slučajeva nasilja u Barajevu, Zemunu i Velikoj Moštanici, ministar je rekao da škola ne može da zameni sve segmente društva, već prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dnevnik, ako majka, kao u slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva, ostavi lažni broj telefona i tu treba da se umeša Centar za socijalni rad.

"U sprečavanju vršnjačkog nasilja uspeli smo da ga škole ne prikrivaju, jer ako prikrivaju ostaće bez posla, kao direktor škole u Barajevu i prema tome imamo nultu toleranciju", naveo je Šarčević.

On je objasnio da je napravljena mreža od 76 savetnika u 17 školskih uprava i SOS kanal, da se prijavi 840 slučajeva godišnje, a teških kao u Barajevu je 10 odsto i to se smanjuje. Ministar je obećao da će istrajati u istraživanju svih slučajeva nasilja i pitao šta rade školski pedagozi i psiholozi kad druga deca snimaju nasilje i smeju se.

"Da li je to zvono za uzbunu da se sazovu i opšinski sastanci roditelja, koje smo dizajnirali, a mnoge lokalne uprave ih ignorišu", dodao je Šarčević gostujući na RTS.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.