Za sedam meseci Vlada donela skoro 200 uredbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sedam meseci Vlada donela skoro 200 uredbi

NOVI SAD -

Za sedam meseci ove godine vlada Srbije donela je 199 uredbi, a rekordan broj usvojen je u julu, kada su donete čak 42, piše novosadski Dnevnik.

U junu su usvojene 32, maju 13, aprilu 28, martu 34, februaru 29 i u januaru 21 uredba, što znači da je vlada Srbije mesečno u proseku donosila nešto više od 28 uredbi.

Uredbe su podzakonski akti kojima se bliže razrađuju odredbe zakona i ne mogu sadržati odredbe kojima se reguliše materijalno pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << niti mogu biti suprotne odredbama zakona, ali u praksi to nije tako jer ne samo da je sve više zakona koji se osporavaju pred Ustavnim sudom Srbije već i uredbi.

Poslednja uredba koju je Ustavni sud osporio je ona o "kosovskim dodacima".

Nedavno je i Savet za borbu protiv korupcije podneo zahtev Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine, uz ocenu da je nezakonita i neustavna.

Prethodna vlada Vojislava Koštunice optuživana je zbog vladavine uredbama i to joj se spočitavalo kao veliki minus u jačanju prava u Srbiji, jer se stalno u prvi plan isticalo da se za takvim merama poseže samo u potpunom pravnom haosu ili kada se od parlamenta želi napraviti poslušni izvršitelj politike a ne njen kreator, navodi list.

Dnevnik podseća i da je vlada Zorana Đinđića tokom 2001. i 2002. godine donela više uredbi nego što su vlade za deset godina vlasti Slobodana Miloševića, ali su tada njima "popravljani" loši zakoni koji su zatečeni, a za čiju izmenu je trebalo više vremena i postizanja političke saglasnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.