Izvor: Radio 021, 23.Nov.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za propuste države iz budžeta se izdvaja 200 miliona evra

Predlog budžeta za narednu godinu predviđa povećanje izdvajanja za plaćanje kazni i penala, koja će u 2020. godini premašiti 22 milijarde dinara i postaviti novi rekord, upozorio je Fiskalni savet.

To savetodavno telo pozvalo je Vladu Srbije da nađe strateški odgovor na ovaj problem, s obzirom da su se izdvajanja za kazne duplirale u odnosu na 2017. godinu, a da su se isti iznosi upetostručili od 2010. godine.

U svojim ocenama predloženog budžeta za predstojeću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godinu, Fiskalni savet navodi da je budžetska stavka kazni i penala trenutno jednaka budžetskim plaćanjima poljoprivrednicima, dvostruko veća od subvencija za investitore i višestruko skuplja od svih investicija u zaštitu životne sredine.

Najveći deo izdataka predstavljaju odštete koje država mora da plati zbog povreda ugovora, poput onih za neizvršenu obavezu po osnovu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega privatnim kompanijama, kojima je 2014. godine isplaćeno 1,6 milijardi dinara.

Iako je država navela da je deo predviđenih sredstava namenjen velikom sporu za obeštećenje Energo-Zelene, "izvesno je da je država izgubila još neki veliki sudski spor ili međunarodnu arbitražu", navodi Fiskalni savet.

Najveći izvor ove vrste upravo jesu odštete za povrede ugovora i tužbe investitora.

U dokumentu se navodi i da se za ovaj segment potrošnje godinama troši više nego što se planira budžetom, svake godine premaši okvir za milijarde dinara, što znači da konačni iznos može biti još viši.

"Budžet i prateća dokumentacija još jednom ne prikazuju ni u osnovnim crtama razloge i slučajeve za isplatu visokih kazni po rešenju domaćih i inostranih sudova. Mogu se videti samo budžetski korisnici koji su nosioci ovih troškova, a iznosi su prikazani sumarno - kao zbirne vrednosti po razdelima budžeta", navodi se u oceni.

Najveće kazne i penale, prema predlogu budžeta, platiće Ministarstvo finansija (13,6 milijardi, sudovi (2,5 milijardi), Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i odbrane (svaki po više od milijardu).

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.