Za pet ari 92,8 miliona dinara

Izvor: Politika, 10.Mar.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pet ari 92,8 miliona dinara

Ekskluzivna lokacija na novosadskom „volstritu” prvi je gradski plac koji je u Srbiji prodat posle završetka Drugog svetskog rata kada je ukinuta privatna svojina nad zemljištem

Novi Sad – Najatraktivniji plac od 515 kvadrata u Bulevaru oslobođenja broj 29 prodat je u utorak na licitaciji u Zavodu za izgradnju Novog Sada osiguravajućoj kući „Delta đenerali” po početnoj ceni od 92.825.480 dinara. Kupca je istog dana dobila i lokacija u Mitrovačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulici na Telepu površine 582 kvadrata, koja je plaćena 6,6 miliona dinara, dok su ostala javna nadmetanja otkazana jer nije bilo zainteresovanih.

Ovo su, inače, prvi gradski placevi koji su prodati posle završetka Drugog svetskog rata, kada je ukinuta privatna svojina nad zemljištem.

Lokalna samouprava u Novom Sadu oglasila je za 9. i 15. mart prodaju 14 lokacija za poslovne i privredne objekte, kao i objekte za višeporodično i porodično stanovanje. Nakon usvajanja novog Zakona o planiranju i gradnji, ovaj grad je prvi u Srbiji doneo odluku da konvertuje pravo korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine, što je stvorilo pravni osnov da se lokacije ponude stranim i domaćim investitorima.

Prema rečima direktora Zavoda za izgradnju Novog Sada, Borislava Novakovića, najveća dosadašnja zamerka investitora upravo je bio neregulisan odnos vlasništva nad zemljištem, što je konačno otklonjeno. Od prodaje placeva ove godine grad je planirao da zaradi 600 miliona dinara, što bi trebalo da bude snažna podrška budžetu Novog Sada. Ovako prikupljen novac uložio bi se u komunalno i infrastrukturno opremanje grada.

Na prodatoj lokaciji u Bulevaru oslobođenja, koji je poslovna žila kucavica Novog Sada, urbanističkim aktima predviđena je dvospratna zgrada površine do 1.450 metara kvadratnih. Direktor regionalnog centra „Delta đenerali osiguranja” u Novom Sadu Leonid Babić rekao je da cena zemljišta nije mala, ali da je kompanija tražila prostor za reprezentativnu poslovnu zgradu za potrebe sopstvenih službi. Na drugoj lokaciji u naselju Telep planirana je izgradnja objekta za višeporodično stanovanje maksimalne površine 480 kvadrata.

Placevi koji prekjuče nisu našli kupce: u Sentandrejskoj ulici na Rimskim šančevima, između NIT-a i NIVE, na uglu ulica Heroja Pinkija i Mornarske, u ulici Radeta Smiljanova, i u novoprosečenoj ulici koja spaja ulice Mileve Simić i Miroslava Prodanovića Micka, ponovo će biti ponuđeni tokom godine. Na licitaciji 15. marta naći će se preostale lokacije: u radnoj zoni Sever 1 i naseljima Salajka, Podbara, Klisa i Slana Bara.

M. Mijušković

[objavljeno: 11/03/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kupili plac na Bulevaru za 92,8 miliona dinara

Izvor: Blic, 10.Mar.2010

Na prvoj licitaciji za prodaju gradskog zemljišta, od ponuđenih sedam, juče u Zavodu za izgradnju grada prodate su samo dve lokacije. Najatraktivniji plac, od 515 kvadrata na Bulevaru oslobođenja 29 kupila je kompanija „Delta đenerali osiguranje“ po početnoj ceni od 92,8 miliona dinara, a zemljište...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.