Za novembar odložena odluka o stečaju JKP Stan

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novembar odložena odluka o stečaju JKP "Stan"

Na danas održanom prvom ročištu, sudija Privrednog suda odložio je pokretanje stečaja u JKP "Stan" za naredni mesec, jer je sudija zatražio od uprave ovog javnog preduzeća da dostavi dokaze o načinu finasiranja Stana.

Radnici koji su zatražili stečaj su naveli da je direktor ovog preduzeća Goran Zarić, zajedno sa svojom finansijskom pomoćnicom, tvrdio na ročištu da se "Stan" sve vreme finansira iz budžeta, te da imaju i dokaze za to, ali ih ovom prilikom nisu poneli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pa su stoga tražili odlaganje odluke o stečaju.

U Stanu su negirali da je direktor ovako nešto izjavio, nego da je predstavnik preduzeća izjavio sudu da se Stan samostalno finansira na tržištu.

Sudija je Stanu naložio da u roku od 15 dana donesu završne račune za 2014. i deo 2015. godine, a naredno ročište zakazao za 11. novembar.

Prema rečima Aleksandra Marića, jednog od zastupnika pokretača inicijative za stečaj, ovo je samo pokušaj rukovodstva "Stana" da odloži neizbežno.

"Mi smo danas sa sobom poneli sve dokaze i imamo zapisnik revizorske komisije i zapisnik sa nadzornog odbora i u oba dokumenta stoji da je JKP "Stan" preduzeće koje je osnovao Grad, a koje se finansira iz tržišta i ne učestvuje u budžetskoj raspodeli sredstava. Ukoliko je istina ovo što rukovodstvo tvrdi, neko će biti u velikom problemu. Mi onda molimo osnivača, odnosno grad da nam pokrije sva dugovanja i pitamo se: ako je grad garant i mora da pokrije poslovanje, kako smo uopšte dospeli u ovakvu situaciju", rekao je Marić za 021.

Kako navode iz uprave Stana, ovim odlaganjem je dato preduzeću više od mesec dana dodatnog roka za rad na reorganizaciji i traženju načina za prevazilaženje teškog finansijskog stanja. "Osim ove odluke, na snazi je i privremena mera suda, koja sprečava izvršitelje da rade prinudnu naplatu u JKP "Stan", a odblokiran je i račun preduzeća", kažu iz ove firme i napominju da i u budućnosti očekuju pomoć od Grada, kao što su je i do sada imali.

Kako 021 saznaje, dan pred ročište, Stan je posetio muškarac koji je došao automobilom koji je registrovan na "Vodovod i kanalizaciju". Ta osoba je sa sobom nosila spisak svih zaposlenih u "Stanu" koji su se potpisali na zahtev za stečaj.

Već jutros je njih petoro sa tog spiska predalo svoje izjave da žele da istupe iz ove grupe. Svih petoro su članovi SPO-a, iste stranke koja je na čelo "Stana" postavila direktora Zarića. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.