Za RTS i RTV četiri milijarde, ostalima 275 miliona

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za RTS i RTV četiri milijarde, ostalima 275 miliona

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović izjavila je da je to ministarstvo ove godine za osam konkursa za sufinansiranje medijskih projekata izdvojilo 275 miliona dinara, ocenivši da se radi o skromnim sredstvima s obzirom na to da u Srbiji postoji oko 2.300 medija.

"Sa druge strane mi imamo jedno veliko izdvajanje koje sigurna sam da utiče na to da za sve druge medije izdvajamo skromnu cifru, a to je i dalje budžetsko finansiranje javnih servisa. Ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine je to bilo četiri milijarde dinara", izjavila je Trifunović.

Preka njenim rečima, izdvajanje za dva javna servisa je veliko jer je "državna politika takva da su oni na vrhu liste prioriteta kada je reč o ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a ekonomska snaga našeg stanovništva je slaba i ono ne može da izdvaja više za taksu od sadašnjeg iznosa".

"Trudićemo se da za narednu godinu obezbedimo što više para za medije, ali to ne obezbeđuje stabilno i dugoročno finansiranje lokalnih i regionalnih medija", istakla je Trifunović.

Ona je kazala da je najveći problem to što Zakon o javnom informisanju i medijima ne prepoznaje značaj lokalnih i regionalnih medija u ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a praksa pokazuje da je njihov značaj veliki.

"Glavna briga oko finansijske podrške lokalnim i regionalnim medijima zapravo ostaje na lokalnim samoupravama. Ministarstvo će i ubuduće raspisivati konkurse za projektno sufinansiranje, ali cifra koja se izdvaja za to nije ni približno dovoljna za ovoliki broj medija", rekla je Trifunović.

Ona je podsetila da je ministarstvo počelo izmenu Pravilnika o projektnom sufinansiranju medija jer se ispostavilo da je potrebna veća transparentnost i pravednija procedura kod konkursnog sufinansiranja.

"Ne mogu se očekivati suštinske izmene pravilnika. One će biti više formalne prirode, budući da moraju biti u okviru postojećeg Zakon o javnom informisanju i medijima", istakla je. Izmene pravilnika, dodala je, trebalo bi da budu završene do naredne konkursne procedure.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.