Izvor: Radio 021, 26.Dec.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević o problemima sa "Karađorđem": Neki pokušavaju da zaustave ono što radimo

Izgradnja novog stadiona Fudbalskog kluba Vojvodina jedna je od tema koje je privlačila pažnju građana u 2019. godini, najavljena je kao kapitalni projekat koji će se sasvim sigurno raditi, ali, prema svemu sudeći, stvari ne idu kao "po loju". Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, u sve se umešao i "čitav spektar različitih interesa".

Krajem oktobra ove godine gradonačelnik Vučević poručio je da je ideja da do kraja 2019. bude završen projekat izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Karađorđa" i da se početkom 2020. godine kod Kancelarije za upravljanje javnim projektima konkuriše za novac koji bi bio potreban. Kraj godine je stigao, ali ne i projekat izgradnje, pa Vučević sada očekuje da će to biti urađeno početkom januara.

Uprava sa Aleksandrom Gajićem ("Aleksandar group") i Dušanom Bajatovićem ("Srbijagas") na čelu, poručila je da će izgradnja novog "Karađorđa" koštati oko 25 miliona evra. Neka idejna rešenja su postojala i ranije, a zna se da bi stadion imao oko 17.000 mesta, ali je datum početka rušenja starog i izgradnje novog ostala enigma do danas.

Međutim, na pitanje 021.rs o ovom projektu, Vučević je po prvi put ukazao na to i da čitav proces ne prolazi bez problema. On se nada da su svi u Novom Sadu "svesni značaja investicije" kako bi se napravila atmosfera da se ona radi, a ne da se ne radi.

"Da se ne zakoči investicija zbog toga čiji su lokali, gde su lokali, već vidim kakva je to atmosfera. Samo da ne kaznimo Novi Sad, Novosađane, Fudbalski klub Vojvodina, sve koji vole fudbal, da Novi Sad ne propusti šansu da povuče pare za stadion. Po prvi put vam to otvoreno kažem, jer se pravi atmosfera 'bolje i da ne radimo'. Verujte da postoji ne mali broj ljudi... možda nisu oni brojni nominalno, ali uticajno pokušavaju čak i da zaustave sve to što radimo i to ne mogu da razumem", poručuje Vučević.

Na pitanje ko pokušava da zaustavi ono što se radi, Vučević ne precizira i kaže da je u pitanju "čitav spektar različitih interesa", dodajući da će biti "užasno teško" njemu ili nekom novom gradonačelniku da sve to reši.

"Neverovatno je da Novi Sad nekad hoće sam sebe da gazi. Umesto da rešimo 'Karađorđe', postoji jedan otpor koji nije nevidljiv. Ne vidim stadion da se na njemu prodaju ćevapi, burek, pljeskavice ili mekike. Ništa ružno ne mislim o tome, svaka čast ljudima što se bave poslom, nisam protiv njih, ali prosto postoje neka UEFA i FIFA pravila, postoji ono što vam država finansira, a to su sportski sadržaji, a ne komercijalni. Mi treba da imamo tamo muzej kluba, fan shop gde možete da kupite navijačke rekvizite, opremu, majice, dresove", dodaje gradonačelnik.

Po Vučevićevom stavu, koncept stadiona bi trebalo da bude takav, a pokušao bi da se pronađe prostor i za kafeteriju u kojoj bi mogli da se druže ljubitelji kluba, članovi ili pak posetioci. Stadion neće moći da se radi, ukazuje on, ukoliko se zadrži koncept sa stotinu lokala i noćnih klubova.

"Ako bude takva atmosfera ja ću da izađem i obavestim javnost i kažem: 'Ljudi, otpor je takav i ja ne znam šta da vam kažem.' Nećemo nikoga da oštetimo, nego sve da obeštetimo, ali nemojte da svi gradovi u Srbiji dobiju stadione, a Novi Sad ne, jer niko nas neće čekati. Stadion Karađorđe je kapitalan projekat i nadam se da će se stvoriti atmosfera podrške."

O drugim stadionima u gradu

U Novom Sadu izgleda postoji jedan talas želje da se izgrade fudbalski stadioni. Tako bi mogao da bude obnovljen stadion Veternika, Jedinstvo iz Rumenke dobiće tribine, za šta je izdvojeno 15 miliona dinara, a za prvu fazu obnove stadiona RFK Novi Sad u budžetu je obezbeđeno 70 miliona dinara.

Za stadion RFK Novi Sad predviđena je rekonstrukcija velike tribine, osim lokala. Gradonačelnik ukazuje na to da je situacija takva da pruga prolazi kroz kompleks i da bez izgradnje nove ranžirne stanice ne može na pravi način da se iskoristiti potencijal.

Juče je objavljeno i idejno rešenje za novi stadion FK Kabel, koji se trenutno takmiči u Prvoj ligi Srbije i nalazi se u gornjem delu tabele, a ideja kluba je da od 2021. godine postane superligaš. Stadion kraj Štranda bi imao 2.500 mesta, zadovoljavao bi UEFA standarde, uz to bi bila izgrađena i hala za futsal, pomoćni teren, sačuvao bi se i uredio ugostiteljski objekat.

Vučević kaže da je video da ima dosta negativnih komantara na ovu ideju, ali da nikome ne osporava želju da se trudi i bori za bolje uslove.

"Kada će i da li će to biti, ne znam, mene nisu konsultovali u vezi sa tim šta je njihov koncept i šta je strategija. Možda smatraju da ne treba, to je njihovo pravo i u redu, ali nikad im ne bih zamerio to što se trude da nešto urade. Problem Kabelovog stadiona je spor koji postoji između Grada i firme Novkabel. Mi smatramo da je stadion gradski, i onda grad može da investira, a firma Novkabel, sa nekim novim vlasnicima smatra da to pripada kompaniji i dokle god to pitanje bude sporno, vi ne možete ništa da radite, nažalost", smatra gradonačelnik Vučević.

Govoreći o sportskim objektima u gradu, on je zaključio da stadione zaslužuju i Veternik, Rumenka, da je Klisa idealno mesto za novi stadion, jer bi se njime zaokružila urbanistička celina na Sentandrejskom putu. Takođe, rekao je da će sledeće godine krenuti i rekonstrukcija zatvorenog bazena na Spensu, kako bi se olimpijcima omogućila da se ove zime pripremaju za igre. Dodao je da će uskoro morati da se grade novi zatvoreni bazeni, zato što sadašnji ne zadovoljavaju potrebe profesionalaca, škola plivanja, klubova, rekreativaca.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.