Izvor: Luftika.rs, 27.Okt.2020, 17:40

Vrtićka dvorišta pretvoriti u šume i deca će nam procvetati

Igranje u prirodi, u okruženju koje nalikuje šumi, jača dečiji imunitet.
Studija Univerziteta u Helsinkiju pokazala je da su, nakon samo 28 dana, deca koja su vreme provodila u pošumljenim vrtićkim dvorištima, imala značajno bolji imunitet od dece koja svoje vreme provode na šljunku i betonu.
Igranje napolju, po mogućstvu u prirodi, važan je deo odrastanja. Daleko od ekrana, deca imaju priliku da udahnu malo čistog vazduha, istraže okruženje i istrče se do mile volje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << svojim drugarima.
Mnogi roditelji i nastavnici veruju da nije toliko strašno ako se deca i isprljaju dok su napolju, što je praktično neizbežno, a mnogi od njih veruju i da je to dobro za njihov imuni sistem. Nova studija istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da je ova roditeljska mudrost tačna.
Objavljena u žurnalu Science Advances, ova studija je bila urađena u predškolskim ustanovama u finskim gradovima Lahti i Tempere, a u eksperimentu su učestvovala deca uzrasta od 3 do 5 godina. U tri predškolske ustanove deca su se igrala u dvorištu sa prirodnom zemljom i rastinjem, karakterističnim za šumu, prenosi Citymagazine.
U druge tri predškolske ustanove deca su se igrala u dvorištu prekrivenim šljunkom. U četiri predškolske ustanove deca su se prvo igrala u dvorištu sa šljunkovitim tlom, a posle ponovo na istom dvorištu, ali sada pošumljenom. Naučnici su od dece uzeli odgovarajuće biološke uzorke na početku eksperimenta, i još jednom na kraju, posle 28 dana.
Kada su uporedili odgovarajuće podatke dobijene analizom bioloških uzoraka na početku i na kraju eksperimenta, oni su bili šokirani. Istraživači su, naime, otkrili da su deca koja su se igrala u nedavno pošumljenim dvorištima imali iste rezultate kao ona koja su se oduvek igrala u takvoj sredini.
Mikrobiom njihovog stomaka i kože se drastično povećao, a analiza njihove krvi je otkrila veće prisustvo protivupalnih proteina, što pokazuje da je došlo do jačanja njihovog imuniteta.
Ova studija je pokazala da nije sve izgubljeno za decu rođenu u gradu, koja u retkim trenucima provode vreme u prirodi. Mala promena okruženja u njihovim vrtićima može da utiče na veliku pozitivnu promenu u dečijem zdravlju, i tako njima i njihovim roditeljima, ali i svima koji rade u predškolskim ustanovima, značajno olakša život, posebno tokom sezone gripa.
Predsednik Venecuele: Imamo lek koji 100% uništava koronu, bez nuspojava

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.