Vršnjačko nasilje sve češće i sve brutalnije

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2017, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršnjačko nasilje sve češće i sve brutalnije

Povodom prijavljene situacije u dvorištu Osnovne škole "Borivoje Ž. Milojević", postupanje nadležne Školske uprave Valjevo je u toku, pošto je resorno ministarstvo dobilo video snimak na kojem se vidi kako je otac naterao svog sina da pesnicom udari druga iz škole.

Na spornom snimku se vidi kako je otac sačekao dva školarca i rešio spor. Umesto da im skrene pažnju da ne bi trebalo da se tuku i vređaju, on je naterao svog sina da uzvrati udarcima. Tačnije, naredio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je svom sinu da pesnicom udari druga iz škole, kojem je pritom naložio da drži ruke spuštene.

Kako piše N1, u Ministarstvu prosvete navode da će prosvetnici savetnici Školske uprave Valjevo izvršiti stručno-pedagoški nadzor i po potrebi će uključiti nadležnu prosvetnu inspekciju. Kako navode, po dobijanju izveštaja o stručno-pedagoškom nadzoru, imaće više informacija i tada će moći da informišu javnost o predloženim merama u vezi sa situacijom.

Psihološkinja Nevena Čalovska Hercog ocenila je za N1 da slučajevi vršnjačkog nasilja koji su se dogodili u poslednje vreme ukazuju da se ne govori o sporadičnim incidentima nego da je ta pojava sve češća i po svojoj formi sve brutalnija.

"Postajemo nasiljem organizovan društveni sistem. Ako to nazovemo nestašlukom rizik je da normalizujemo takvo ponašanje među decom. Nešto ovako se desi, pa imamo nevericu, racionalizaciju opravdanja, ali nikako da se zajednički na svim niovoima povežemo i da pokušamo da razumemo sa čime je sve to povezano i ko sve i šta šta može da uradi", ukazala je ona.

Ona smatra da kad se jednom nasilje dogodi, ako se ne interveniše onda postaje kao zarazna bolest koja se ponavlja, ima karakter maligne bolesti. Po njenim rečima, škola bi trebalo da reaguje u slučajevima vršnjačkog nasilja tako što će uključiti i roditelje i nastavnike i svu decu u rešavanje problema.

"To su deca koja su u školi svaki dan i pripadaju tom sistemu, intevercija podarazumeva i uključivanje roditelja dece svih nastavnika. Obično je to grupa dece koja se poveže oko proganjane dece ili oko deteta koja je pogodno da bude žrtva. A svi koji su u kontaktu treba da se povežu oko toga. Mi možemo da razumemo nasilje, ali to nikada ne smemo da opravdamo", dodala je ona.

Osim ovog slučaja roditeljskog opravdavanja nasilja, poslednjih dana aktuelna priča je i o četvorici učenika osmog razreda iz Krupnja, koji su svojoj drugarici iz odeljenja u flašicu vode sipali velenizol - preparat koji se daje krupnoj stoci radi izbacivanja parazita.

Ministar prosvete Mladen Šarčević povodom ovog slučaja izjavio je da se radi o "dečjem glupiranju" i da se "ne može reći da su to namerni trovači".

Čalovska Hercog smatra da kazna smanjene ocene iz vladanja za slučaj u Krupnju nije adekvatna kazna za nasilje koje je počinjeno.

"Blaga kazna koja se ne doživljava kao kazna obesmišljava postupak kažnjavanja i njom opravdavamo taj čin", zaključila je ona.

Autor: N1, 021/ Foto: Printscreen

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.