Vozači za dan prijavili čak 30 oštećenih ulica

Izvor: Blic, 19.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači za dan prijavili čak 30 oštećenih ulica

Putari odmah popravili rupe na 12

saobraćajnica, ostale radove sprečio sneg

NOVI SAD - Službenicima kol-centra „Puta" već u prvom danu od kako je telefon 6313-599 otvoren za građane prijavljeno je 30 oštećenih ulica iz svih delova grada sa zahtevom za hitnu popravku. Interventna služba istog dana sanirala je oštećenja na 12 mesta, navodeći da zbog jakog snega neće moći na svim lokacijama da ispoštuju zadati rok od 48 sati, ali da će se i one naći na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << listi čim ulice budu očišćene.



Rešeni da odgovore na sve prijave građana, u „Putu" očekuju i da gradske vlasti, po čijem nalogu je osnovana interventna služba, obezbede kontinuirano finansiranje popravki iz budžeta. Reagujući na prve prijave, putari su zatvorili rupe u Ulici Veljka Petrovića, delu Bulevaru kneza Miloša i Školskoj ulici u Veterniku.

- Za četiri, pet lokacija smo planirali krpljenje rupa, ali nas je sada sneg onemogućio. U nekoliko slučajeva se ispostavilo da su popravke nepotrebne, jer nema oštećenja, a u nekoliko da su potrebni obimniji radovi, pa će biti sanirane kada proradi asfaltna baza. Zbog snega nismo mogli da proverimo još nekoliko prijava, ali će i to biti urađeno čim nam vreme to dozvoli - kaže Stanko Bosnić, koordinator kol- centra.

Građani su do sada prijavili i oštećenja u ulicama Nikole Tesle, Ticanovoj, Milenka Oraščića, Tekelijinoj, Balzakovoj, Jiričekovoj, Futoškoj, Jevrejskoj, Železničkoj, Milana Savića, Narodnog fronta kod Mosta slobode, Novosadskom putu, na Bulevaru oslobođenja, autobuskom stajalištu kod „Merkatora", u Sremskoj Kamenici kod groblja, Vukovarskoj u Sajlovu i na putu Novi Sad - Rumenka kod Gradskog groblja. U „Putu" dodaju i da su građane koji su se javili već obavestili šta je preduzeto i kada mogu očekivati popravke kolovoza. Putari, ipak, navode i da građani neće moći da računaju na popravke u svim ulicama, jer su neke od saobraćajnica kao delovi magistralnih puteva pod nadležnosti „Puteva Srbije".

- Ovakav sistem se ubrzava ceo postupak, ali da bi funkcionisao, mora da bude kontinuiranog priliva iz budžeta za razliku od prethodnih godina - kaže Bosnić, očekujući da i drugih gradskih službi efikasno rade svoj deo posla na saobraćajnicama.

Ubrzali proceduru

Otvaranjem kol-centra Novosađanima je omogućeno da oštećenja prijavljuju direktno putarima, umesto dosadašnje procedure da šalju prijava saobraćajnoj inspekciji, odakle su slali dopis Zavodu za izgradnju grada po čijem nalogu su potom radnici „Puta" obavljali popravke. Sada putari u hodu, dok traju radovi, sa inspektorima i ZIG-om regulišu papirologiju na osnovu koje dobijaju novac za repromaterijal i druge troškove.

Asfaltiranje od marta

Interventna služba „Puta" udarne rupe popravlja specijalnom asfaltnom mešavinom „rudbit", pogodnom za rad na niskim temperaturama. Ali rok trajanja ove mase je kratak, ne duži od 15 dana u ulicama gde je saobraćaj intenzivan.

- „Rudbit" je pogodan za hitne intervencije zimi, ali dugoročno ne pruža zaštitu, pa će čim u martu proradi asfaltna baza biti stavljan asfalt, a putari će proveriti ponovo i do tada tretirane lokacije - objašnjava Stanko Bosnić iz kol-centra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.