Više od 4.000 poziva na roditeljski telefon

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 4.000 poziva na roditeljski telefon

Za 15 meseci roditeljski telefon primio je više od 4.000 poziva, dok su najčešća pitanja roditelja u vezi sa ponašanjem dece.

"Širok je spektar tema zbog kojih nas roditelji pozivaju, a najčešća pitanja su u vezi sa ponašanjem dece", rekla je koordinatorka "Roditeljske linije" Željka Burgund.

Prema njenim rečima, roditelji imaju mnoga pitanja vezana za malu decu - zašto se tako ponašaju, da li je to uobičajeno..., ali i različite dileme kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u pitanju adolescenti. Kako kaže, najvećem broju slučajeva interesuju se kako da se postave kada roditeljski autoritet više ne funkcioniše.

"To su uobičajene teme i pitanja. Roditeljske svakodnevne dileme koje pokušavamo, zajedno sa njima, u toku razgovora, da pojasnimo, otklonimo i usmerimo ih u zavisnosti od problema", rekla je Burgund.

Ističe i da se roditelji javljaju zbog teških tema kao što su nasilje u porodici, situacija sa decom nakon razvoda braka... Roditelji se javljaju i zbog zlostavljanja od strane dece, bolesti zavisnosti koji remete porodičnu dinamiku i predstavljaju ozbiljnu poteškoću za funkcionisanje cele porodice.

Prema njenim rečima, svi koji požele da se posavetuju, informišu, edukuju mogu da pozovu broj 0800 007 000, od 17 do 20 časova, a poziv je besplatan iz svih delova Srbije. Dodaje da sa roditeljima razgovara 25 savetnica, eksperata u oblasti socijalne i dečije zaštite.

Inače uslugu vodi Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.