Izvor: Radio 021, 24.Feb.2019, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više hiljada Rumuna izašlo na ulice protiv reforme pravosuđa

Više hiljada Rumuna izašlo je na ulice u Bukureštu i drugim većim gradovima da "brani pravdu" od reforme pravosuđa koju želi da sprovede levičarska većina.

"Pravda ne korupcija" i "Ukinite ukaze" skandirali su demonstranti u glavnom gradu ispred sedišta vlade, od kojih su mnogi nosili zastave Evropske unije.

Protesti su podstaknuti hitnim ukazom koji je u utorak donela Vlada na čijem čelu je Socijaldemokratska partija (PSD). Ukazom se menjaju pravila imenovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << raznih kategorija sudija i daju dodatna ovlašćenja novom disciplinarnom sudskom telu.

Brisel, koji pažljivo prati pravosuđe u Rumunije, više puta je upozorio vladu protiv mera koje ugrožavaju pravnu državu i kritikovao nove izmene zakona. Kako je ocenjeno, i sadržaj i procedura usvajanja bez konsultacija sa sudijama i uključenim stranama, u suprotnosti su sa preporukama Evropske komisije.

U petak su stotine sudija protestovale u više većih gradova, a desetak tužilaštava je odlučilo da prekine rad od ponedeljka protiveći se tim merama.

Premijerka Vjorika Dančila pozvala je predstavnike nezadovoljnih sudija i tužilaca na razgovore u ponedeljak dajući uveravanja da njena vlada podržava "korektno sudstvo". Tri udruženja sudija i tužilaca naglasili su da ne može da se pregovara o nezavisnom sudstvu i zatražili od vlade da ukine sporne ukaze.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.