Vesković predsednik Dunvske rektorske konferencije

Izvor: S media, 06.Feb.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesković predsednik Dunvske rektorske konferencije

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković izabran je danas za novog predsednika Dunavske rektorske konferencije na kraju njenog zasedanja u Novom Sadu.

Sastanak predstavnika 26. Dunavske rektorske konferencije održan je prvi put u Srbiji, a trodnevni skup je završen zasedanjem njene Godišnje skupštine na kojoj je usvojena Novosadska deklaracija.

Reč je o dokumentu koji poziva na ujedinjenje potencijala najveće evropske akademske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << oko 300 univerziteta Dunavskog regiona sa tri miliona studenata i više od 500.000 istraživača i profesora koji treba da doprinesu razvoju i primeni Strategije Evropske unije za taj region.

Novosadska deklaracija poziva na intenzivno umrežavanje i saradnju svih univerziteta Dunavskog i drugih regiona sa kojima se on neposredno graniči: Alpsko- jadranski, Balkanski, Crnomorski i drugi, kao i na jačanje saradnje univerziteta i drugih institucija.

Dokument predvidja primenu Evropske strategije za Dunavski region kroz zajedničke naučno-istraživačke programe, nove studijske programe, projekte mobilnosti, kako studenata tako i istraživača, kao i stimulisanje inovativne delatnosti i tehnološkog transfera.

Deklaracija će biti upućena Evropskoj komisiji, vladama zemalja Dunavskog regiona i studentskim organizacijama univerziteta koji treba da aktivno sprovode Evropsku strategiju za ovaj region.

Na sastanku u Novom sadu se okupilo 120 učcesnika sa oko 50 univreziteta iz 13 zemalja koji su po sesijama razgovarali o mobilnosti, doktorskim studijama, klimatskim promenama i svetskoj baštini.

Profesor Vesković će predsedavati Dunavskom rektorskom konferencijom u narednih godinu dana, a Univerzitet u Novom Sadu je time posebno počastvovan jer je reč o godini kada obeležava 50 godina od osnivanja i rada te visokoškolske institucije.

Na osnovu odluke Evropske komisije do 2011. trebalo bi da bude formirana Dunavska evroregija, a to obavezuje aktere svih zemalja podunavskog sliva da u narednih pola godine izrade nacionalne strategije.

Radni sastanci posvećeni izradi tih strategija na osnovu Strategije EU za dunavski region biće održani u Budimpešti, Beču i Bukureštu.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je prilikom otvaranja Dunavske rektorske konferencije izjavio da je najveći strateški interes Srbije čvršća integracija i bolje povezivanje duž reke Dunav.

Pajtić je istakao da Dunav, "kao glavna evropska arterija predstavlja tok u koji se ulivaju ekonomski, obrazovni, kulturni i civilizacijski interesi različitih regija, nacija, istorija i zajedničke budućnosti".

"Zato je svaka akademska mreža, poput ove, koja unapredjuje visoko obrazovanje, pospešuje saradnju univerziteta i nudi stručni konslating vladama i organizacijama, neobično važna", rekao je Pajtić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesković potpisao povelju za istraživače

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2010

NOVI SAD - U prisustvu učesnika Dunavske rektorske konferencije, rektor univerziteta u Novom Sadu, profesor doktor Miroslav Vesković potpisao je Evropsku povelju za istraživače......

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.