Izvor: Radio 021, 30.Mar.2020, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazduh u Evropi čistiji zbog pandemije

Od uvođenja mera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog virusa korona, u urbanim područjima širom Evrope smanjen je nivo zagađenosti vazduha, pokazuju najnoviji satelitski snimci.

Snimci satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima su Brisel, Pariz, Madrid, Milano i Frankfurt, zabeleženo smanjenje prosečnog nivoa štetnog ugljen-dioksida u poređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mera ograničenja saobraćaja, najvećeg izvora ugljen-dioksida, i smanjenjem proizvodnje u fabrikama koje ispuštaju štetne gasove u velikom broju evropskih zemalja.

Novi snimci, koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA), a analizirao Evropski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustinu gasa ugljen-dioksida.

Dnevne vremenske prilike mogu uticati na nivo zagađenosti atmosfere, pa satelitski snimci uzimaju 20-dnevni prosek i zanemaruju podatke uzete u vreme oblačnih dana.

Podaci Evropske agencije za okolinu (EPHA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. marta.

U Madridu, prosečan nivo ugljen-dioksida pao je za 56 odsto na nedeljnom nivou nakon što je španska vlada 14. marta zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima preti veća opasnost od zaraze Covidom-19, jer produžena izloženost vazduhu lošeg kvaliteta može oslabiti imunološki sistem.

Kina je u februaru, kada je vlada uvela stroge mere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije virusa korona, takođe zabeležila pad nivoa zagađenja ugljen-dioksidom u gradovima.

Zagađenost vazduha uzrok je oko 400.000 preuranjenih smrti svake godine u Evropi, podaci su EEA.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Slabiji saobraćaj poboljšao kvalitet vazduha u evropskim gradovima

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2020

Od momenta kada su uvedene mjere ograničenog kretanja zbog virusa korona, u urbanim područjima Evrope smanjen je nivo zagađenosti vazduha, pokazuju najnoviji satelitski snimci.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.